Aranżacja restauracji
Restauracje już dawno przestały być jedynie miejscami, gdzie można smacznie zjeść. W dzisiejszych czasach liczy się nie tylko smak, ale również otoczenie, w jakim podawane są posiłki. Estetyka wnętrza, zastawa stołowa oraz oświetlenie odgrywają kluczową rolę w tworzeniu niezapomnianych kulinarnych doświadczeń.
Prowadzenie biznesu w branży gastronomicznej w 2024 roku to nie lada wyzwanie. Kluczowym aspektem, rzecz jasna, poza food costem, zarządzaniem zespołem oraz umiejętnościami kulinarnymi jest śledzenie lub wyznaczanie trendów. Choć niektóre z nich są krótkotrwałe - obowiązują nie dłużej niż sezonowe menu, to wpływają na oczekiwania gości, którzy z roku na rok są coraz bardziej wymagający. Co to oznacza dla restauratorów? Czy smaczne jedzenie oraz wysokiej klasy produkty to zbyt mało? Odpowiedź na te pytania wymaga namysłu i nie jest tak jednoznaczna, jak mogłoby się wydawać.
Smaczne jedzenie jeszcze długo nie wyjdzie z mody, to pewne, jednak za funkcjonowanie lokalu gastronomicznego na najwyższym poziomie odpowiada coś więcej. O czym mowa? Szukając wskazówek, by móc udzielić odpowiedzi, wystarczy rozejrzeć się w sieci. Goście coraz częściej oczekują, że wizyta w restauracji będzie ucztą zarówno dla podniebienia, jak i dla oczu. W odpowiedzi na te oczekiwania warto, abyś jako restaurator postarał się stworzyć miejsce, które zachwyci wyglądem i atmosferą. Starannie zaprojektowane wnętrza z uwzględnieniem nowoczesnego lub ponadczasowego designu, wyjątkowa zastawa oraz przemyślane oświetlenie stają się równie ważne jak menu. To elementy budujące unikalne doświadczenie, które pozostanie w pamięci gości na długo po zakończeniu posiłku.
Zastawa to podstawa
Zastawa stołowa, począwszy od naczyń do sztućców i szkła, to niezbędny element restauracyjnego wystroju, który znacząco wpływa na odbiór serwowanych potraw. Elegancka porcelana, stylowe sztućce czy kryształowe kieliszki mogą podkreślić wyjątkowość każdego dania, dodając mu wyrafinowanego charakteru. Co więcej, właściwie dobrana zastawa może również odzwierciedlać filozofię restauracji. Jak to osiągnąć? Wystarczy postawić na przykład na minimalistyczne naczynia w restauracjach serwujących nowoczesną kuchnię lub rustykalne talerze w lokalach z kuchnią regionalną. Każdy element zastawy powinien harmonizować z resztą wystroju, tworząc spójną całość. Oczywiście nie sposób pominąć praktycznego wymiaru kompletowania naczyń. Niezwykle ważne jest również to, aby zastawa była wygodna oraz funkcjonalna - odpowiednio wyważone sztućce i ergonomiczne naczynia zapewnią komfort podczas spożywania posiłku. Decydując się na konkretne komplety, należy również zwrócić uwagę na sposób wykonania i odporność na ewentualne zniszczenia i uszkodzenia. W końcu praca w restauracji, zwłaszcza w okresach dużego natężenia ruchu, przy pełnym obłożeniu, wkracza na najwyższe obroty i, chcąc nie chcąc, zdarzają się potknięcia. Dlatego warto postawić na jakość, dzięki której zastawa posłuży przez dłuższy czas. Aby to było możliwe, trzeba również przyłożyć wagę do estetyki i designu zastawy. Najlepiej, żeby wybór był przemyślany. Ręcznie malowane talerze zakupione od lokalnego artysty podczas wyjazdu zagranicznego, z pewnością, prezentują się niezwykle zjawiskowo, jednak czy to odpowiedni wybór do restauracji? Niekoniecznie - takiej zastawy, w przypadku gdy choć jeden element potłucze się, nie sposób będzie uzupełnić. Do tego raczej nie będzie nadawała się do mycia w zmywarce. Łatwość w utrzymaniu zastawy jest równie ważna, co jej przyciągający wzrok wygląd.
- W dzisiejszych czasach istotną rolę w codziennym życiu odgrywa design. Widać to również w kontekście szkła używanego w gastronomii. Wybierając szklane elementy, dbamy nie tylko o estetykę, ale i funkcjonalność. Szkło musi harmonijnie łączyć walory wizualne z praktycznymi. Najważniejsze, aby było trwałe, łatwe w utrzymaniu i dostosowane do serwowanego napoju, na długo zachowując swój blask. Ergonomiczny design szkła nie tylko spełnia funkcje dekoracyjne, ale także praktyczne. Transparentność szkła pozwala na subtelne wkomponowanie go w otoczenie oraz doskonałe eksponowanie zawartości. Takie właściwości ma szkło Crystalline. W branży cateringowej istotne jest również to, aby wymiary produktów były dopasowane do pojemników gastronomicznych. Wybierając szkło, warto więc zwracać uwagę na jego estetykę i praktyczność ? zaznacza Szymon Orlik z Krosno Glass.
W dobrym świetle
Jedną z najważniejszych kwestii w zakresie aranżacji wnętrz restauracji, barów i kawiarni jest oświetlenie. To, bez dwóch zdań, zarówno niezbędny element funkcjonalny, jak i ważne narzędzie pozwalające kreować sprzyjającą atmosferę, która może mieć kluczowe znaczenie w postrzeganiu przestrzeni przez gości. Odpowiednio dobrane światło może wydobyć kolory dania, podkreślić detale wnętrza oraz stworzyć przytulny, zachęcający do spędzenia wspólnego czasu przy posiłku klimat. Ciepłe, delikatne światło sprzyja intymnym rozmowom, podczas gdy jaśniejsze oświetlenie może podkreślać energię i dynamikę miejsca. Wielu restauratorów inwestuje również w efektowne lampy i żyrandole, które stanowią dodatkową dekorację i, niemal od razu, przyciągają wzrok gości. Oświetlenie może być również kreatywnie używane do podkreślenia różnych stref w lokalu, na przykład delikatne światło w kąciku na romantyczne kolacje lub intensywniejsze światło w okolicach baru. Współczesne technologie pozwalają na sterowanie oświetleniem, co umożliwia dostosowanie jego intensywności i barwy do pory dnia czy ogólnego nastroju gości.
- Lampy LED mobilne to w tej chwili najmocniejszy trend oświetleniowy w branży gastronomicznej. To sektor, który rozwija się niezwykle prężnie, ponieważ przynosi praktyczne rozwiązania dla gastronomii. Elastyczność w układzie stolików w pomieszczeniach, bez względu na zainstalowane na stałe oświetlenie, pozwala odpowiadać na potrzeby większej liczby gości restauracji. Z kolei możliwość kreowania nastroju przy indywidualnym stoliku, bez względu na dostęp do gniazdka, to ogromna wartość dodana. Dostępne obecnie na rynku lampy pracują od ośmiu do dwunastu godzin. Można ładować je w zbiorczych stacjach i zarządzać nimi poprzez aplikację. Obowiązuje pełny serwis, gwarancja i wymienialne akumulatory. Wybór jest naprawdę ogromny. To urządzenia elektroniczne, dlatego ważne, żeby wybierać produkty wysokiej jakości, które będą działały latami, a nie tylko przez jeden sezon - mówi Piotr Przybylak, dyrektor handlowy Bela Mesa.
Przy wspólnym stole
Prestiż miejsca podniesie dodatkowo dbałość o detale, takie jak elegancko złożone serwetki czy subtelne dekoracje stołu, zgodne z najnowszymi trendami lub wizją właściciela lokalu, który poprzez ich odpowiedni dobór wyraża siebie, swoją osobowość, a także szeroko rozumianą estetykę. Dlaczego to takie ważne? Im ciekawsze, oryginalne lub ładne wnętrze, tym większe prawdopodobieństwo, że goście zechcą opublikować jego zdjęcia w mediach społecznościowych. To darmowa promocja, swoista nowoczesna forma marketingu szeptanego ? pokazując, rekomendujemy i sygnalizujemy, gdzie warto pójść czy jaki lokal odwiedzić.
Krótko mówiąc, estetyka wnętrza restauracji w dobie mediów społecznościowych zyskała na znaczeniu. Coraz więcej osób odwiedzających restauracje robi zdjęcia i nagrywa filmy, które następnie publikuje w sieci. Pięknie podane dania, elegancka zastawa i nastrojowe oświetlenie to elementy, które przyciągają uwagę i zachęcają do dzielenia się swoimi doświadczeniami w mediach społecznościowych. Restauracje, które dbają o te detale, zyskują dodatkową reklamę i mogą przyciągnąć nowych klientów. Dla wielu gości estetyka miejsca staje się jednym z głównych kryteriów wyboru restauracji - chcą nie tylko dobrze zjeść, ale również przeżyć coś wyjątkowego, co będą mogli uwiecznić na zdjęciach. W ten sposób dobrze zaprojektowane wnętrza i pięknie podane potrawy stają się nie tylko częścią kulinarnego doświadczenia, ale również sposobem na budowanie wizerunku i promocję restauracji w Internecie.
Podsumowując, współczesna restauracja to miejsce, gdzie poza doskonałym jedzeniem, liczy się również dbałość o detale takie jak zastawa stołowa i oświetlenie. To właśnie te elementy tworzą niepowtarzalny klimat i wpływają na całokształt doświadczenia kulinarnego, a także zachęcają gości do dzielenia się swoimi wrażeniami w mediach społecznościowych. Restauracje, które potrafią połączyć jakość serwowanych potraw z przemyślaną estetyką wnętrz, mają szansę stać się miejscami kultowymi, które na długo pozostają w pamięci odwiedzających je osób. Dzięki temu mogą liczyć na grono lojalnych klientów oraz pozytywne opinie, które przyciągną kolejnych gości, pragnących przeżyć wyjątkowe chwile w pięknych okolicznościach.