Bocuse d'Or Poland on Tour już wkrótce
Bocuse d'Or Poland on Tour ponownie wyrusza w trasę! Już 13 września odbędzie się kolacja w Rzeszowie, a 27 września we Wrocławiu.
W ramach tego kulinarnego wydarzenia odbędą się dwie kolacje: pierwsza 13 września 2024 roku w Restauracji Patio w Rzeszowie, a druga 27 września 2024 roku we wrocławskiej Restauracji Między Mostami.
Podczas pierwszej kolacji z cyklu swoje umiejętności zaprezentuje szef Kamil Tłuczek, zwycięzca polskiej selekcji Bocuse d'Or 2023, reprezentant Polski podczas europejskiego finału w Trondheim. Wraz z nim gotować będą: Grzegorz Miśta oraz Tomasz Soczumski.
Gospodarzem drugiej kolacji będzie szef kuchni Łukasz Budzik, finalista polskiej selekcji Bocuse d'Or Poland 2019. Szefował m.in. w restauracjach Hotelu Monopol - Aquario i Monopol, ponadto pracował w Mennicza Fusion w pięciogwiazdkowym hotelu Granary La Suite. Doświadczenie zdobywał w 3-gwiazdkowych restauracjach Michelin: Arzak w San Sebastian i Guy Savoy w Paryżu.
Jak zapowiadają organizatorzy, nie zabraknie gości specjalnych. Wydarzenie uświetni szef Arkadiusz Żuchmański, właściciel restauracji APICIUS mieszczącej się we francuskim Clermont-Ferrand, która w 2010 roku uzyskała gwiazdkę Michelin. Drugim gościem specjalnym będzie szef Michał Kuter, właściciel i szef kuchni poznańskiej restauracji A Nóż Widelec, juror polskiej selekcji Bocuse d?Or Poland 2021. Doświadczenie zdobywał m.in. u boku brytyjskich szefów kuchni w restauracjach oznaczonych gwiazdkami Michelin, takich jak Chez Bruce, Le Gavroche, Petrus.
Organizatorzy podkreślają, że celem II edycji Bocuse d'Or Poland od Tour jest nie tylko promocja polskiej selekcji konkursu, polskich szefów kuchni, finalistów i jurorów, polskiej turystyki kulinarnej, ale także integracja środowiska gastronomicznego.