Czas na rybę! 2024
Czas na rybę! to ogólnopolski konkurs kulinarny kierowany dla szefów kuchni i uczniów szkół gastronomicznych. Od 2018 roku jest organizowany na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Celem konkursu jest popularyzacja karpia, czyli ryby, która jest hodowana na Opolszczyźnie od wieków i zakorzeniła się w lokalnej tradycji kulinarnej. Ruszyła rekrutacja!
Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się w dniach 4-6 października. O zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego będą walczyli zarówno uczniowie szkół gastronomicznych, jak i profesjonaliści. Zwieńczeniem tegorocznej odsłony konkursu będzie forum dyskusyjne, które przebiegnie pod hasłem: Smaczna przemiana karpia.
Organizatorzy - Grupa Rybacka ?Opolszczyzna? i szef kuchni Kamil Klekowski zapraszają do wysyłania zgłoszeń, na które czekają do 13 września.
W konkursowej potrawie - daniu głównym, oprócz karpia, muszą się w tym roku znaleźć dodatkowo warzywa kiszone, które zostały określone są w regulaminie.
Profesjonaliści walczą o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz nagrodę o wartości 8000 zł. Natomiast uczniowie mają do wygrania nagrody o wartości do 2400 zł oraz minimalnie tygodniowy staż u szefa kuchni ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska.
Jak obiecują organizatorzy, wkrótce dowiemy się, kto zasiądzie w gronie jurorów.
Więcej informacji o konkursie można znaleźć na stronie: czasnarybe.opolskieryby.pl/ oraz na profilu na Facebooku https://www.facebook.com/CzasNaRybe.