
Delicje z nadzieniem - festiwal kulinarny we Wrocławiu
W dniach 6-8 czerwca 2025 roku Wrocławski Rynek zamieni się w stolicę smaku! Odbędzie się festiwal Delicje z nadzieniem, organizowany we współpracy z Miastem Wrocław. Organizatorzy zapowiadają edycję pełną smaku, emocji i niespodzianek nie tylko na talerzu.
Motyw przewodni tegorocznej edycji to potrawy z nadzieniem - od klasycznych pierogów, aż po nowoczesne interpretacje smaków z całego świata. Wśród nich dania zawijane, zapiekane, parowane, słodkie i wytrawne.
Organizatorzy ogłaszają, że ambasadorem tegorocznego festiwalu została Restauracja Gustaw. Goście festiwalu będą mieli okazję, aby zobaczyć Kacpra Sawonia - szefa kuchni - w akcji podczas specjalnego pokazu na scenie głównej.
Przez trzy dni odwiedzający będą mogli: spróbować tysięcy produktów od lokalnych i regionalnych wystawców, wziąć udział w warsztatach kulinarnych i pokazach gotowania na żywo, posłuchać muzyki na żywo i spędzić czas w atmosferze prawdziwego, smakowitego święta.
Nowością tegorocznej edycji będzie kulinarna audio mapa ?Posłuchaj, jak smakuje Wrocław? - pierwsza tego typu dźwiękowa mapa miasta, która łączy smak z głosem jego twórców. O inicjatywie opowiada Małgorzata Golak, dyrektor Biura Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia:
- W tym roku zaglądamy do środka. I to dosłownie - mówi Małgorzata Scheuer-Tyc, pomysłodawczyni festiwalu. - Pokażemy, że jedzenie to coś więcej niż składniki. To emocje, pamięć, zaskoczenie. A potrawy z nadzieniem mają w sobie ten wyjątkowy moment odkrywania - dodaje.
Delicje z nadzieniem - Festiwal Smaku
6-8 czerwca 2025
Wrocławski Rynek
Piątek 15:00-22:00
Sobota 12:00-22:00
Niedziela 12:00-20:00
Program wydarzenia
PIĄTEK
15:00-15:15 Oficjalne otwarcie festiwalu
15:30-16:15 Delicje na dobry początek
16:30-17:30 Koncert zespołu TOM J
18:00-19:00 Koncert zespołu Mocna Strona Bluesa
19:00-22:00 DJ Juicy Jozz
SOBOTA
12:15-13:15 Pokaz kulinarny - autorska interpretacja tematu "nadzienia" w wykonaniu Kacpra Sawonia, szefa kuchni Restauracji Gustaw
13:30-14:15 Pokaz kulinarny - Kuchnia pełna Słońca: z Argentyny do Włoch - kulinarna podróż z Pawłem Błaszczykiem - szefem kuchni Restauracji Forum Kulinarne
14:30-15:30 Oficjalne wręczenie Delicji 2025
15:30-17:30 "Farsz przyszłości" - pokaz kulinarny w wykonaniu Joanny Komorowskiej, która zaprezentuje nietypowe nadzienia w duchu nowoczesnej kuchni, Nadzienie roślinne, fermentowane, z ciekawym twistem.
17:30-18:30 Świat zamknięty w cieście - pokaz w wykonaniu Grzegorza Caputy, który udowodni, że pieróg to nie tylko klasyka. Będzie dymnie, słodko i wytrawnie, z nadzieniami zaskakującymi formą i smakiem. Ciasto stanie się tu kulinarną mapą świata.
19:00-20:00 Koncert zespołu LenaFlea
20:00-22:00 Koncert zespołu Gentelmen's Jazz
NIEDZIELA
12:30-13:30 Zanurzone w smaku - kiszonki, które kryją więcej, niż myślisz - pokaz kulinarny z opowieścią i elementami degustacyjnymi. Prowadzący Bartosz Jaruga z firmy Kiszone Specjały. Przygotowanie autorskiego nadzienia z kiszonych warzyw. Podkreślenie, że nadzienie może mieć charakter fermentowany - intensywny, głęboki, zaskakujący.
14:00-15:00 sophisticated_giant saksofon
15:15-16:15 Napełnieni jakością - o składnikach i ich twórcach - Spotkanie z lokalnymi producentami win, cydrów i piw.
16:30-20:00 DJ Manish
20:00 Zakończenie festiwalu