Fine Dining Week 2024 - wyniki Plebiscytu Gości

Fine Dining Week 2024 - wyniki Plebiscytu Gości

Od 3 lipca do 11 sierpnia uczestnicy Festiwalu odkrywali nowe smaki, delektując się wyrafinowanymi daniami skomponowanymi przez profesjonalnych szefów kuchni. Festiwalowe restauracje odwiedziło blisko 15 000 gości.

Tego lata polskie restauracje premium otworzyły drzwi dla blisko 15 000 gości i przygotowały 75 000 dań oraz 15 000 amuse-bouche! Festiwalowa oferta stworzyła atmosferę zachęcającą do eksperymentowania z kuchnią i otwarcia się na nowe doznania oraz miejsca.

- Bardzo się cieszymy, że tegoroczna edycja FineDiningWeek miała rekordową frekwencję i przyczyniła się do zapełnienia restauracji premium w okresie wakacyjnym. Misja przybliżania gościom świata fine diningu trwa i widzimy jej efekty - coraz więcej osób otwiera się na nowe doświadczenia restauracyjne - zauważa Marcin Wawrzeń, dyrektor Festiwalu - Fine dining staje się coraz popularniejszy i coraz bardziej dostępny. Widzimy to zarówno w nowym podejściu restauracji do tworzenia menu, jak i w otwartości gości.

Menu przygotowane przez krakowską Folgę czy Kameralna Jedzenie i Wino we Wrocławiu to coś, co goście zapamiętają na długo. Wśród kulinarnych wspomnień na pewno pozostaną też potrawy serwowane przez szefa Marcina Przybysza w warszawskiej Epoce, halibut z białą czekoladą w BOSCO czy szefa łódzkiej restauracji Ramki, w której goście mogli spróbować duetu jagnięcego z musem jabłkowym z dodatkiem sosu winnego podanego z sufletem z pieczonego czosnku.

Goście mieli także okazję odwiedzić: krakowską Amarylis, łódzki Przystanek Czekaj, poznański Klimat by Wojciech Klimas czy POSTO, trójmiejską Osteria Fino oraz Villa Eva, wrocławskie OKWineBar i Pałac Mojęcice. W Warszawie harmonię smaków można było odkrywać m.in. w La Rotisserie, Venti-tre w Regent Warsaw Hotel 5*, Elixir by Dom Wódki, Kręgliccy Opasły Tom,  Papu, Mokolove, inAzia, Koneser Grill, Ogień czy Woda, Restauracja Florian, Prodiż Warszawski, Terra, Future and Wine, Stolica, Stara Wozownia w Pałacu Mała Wieś, HUB Praga, Mozaika Restauracja, Mon Ami, Restauracja U Wieniawy, inAzia Omakase, Primitivo, Warszawski Sen, Enoteka Warszawska oraz Green Table Bistro.

W ramach drugiego Plebiscytu Gości oceniono pięć aspektów doświadczenia restauracyjnego - przystawkę, danie główne, deser, obsługę oraz atmosferę. Wybrano też najlepsze debiuty i najpopularniejsze restauracje Festiwalu. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości zostało Butchery&Wine z Gdyni. Na drugim miejscu uplasowała się inAzia w Sheraton 5* w Warszawie, a podium zamyka Nota_Resto by Tomasz Leśniak z Krakowa.

Najlepsze restauracje w FineDiningWeek w kategoriach ogólnopolskich:

1 Miejsce w Polsce: Butchery & Wine (Gdynia)

2 Miejsce w Polsce: inAzia w Sheraton 5* (Warszawa)

3 Miejsce w Polsce: Nota_Resto by Tomasz Leśniak(Kraków)

 

Najlepsze Menu w Polsce: Butchery & Wine (Gdańsk)

Najlepsza Obsługa w Polsce: Elixir by Dom Wódki (Warszawa)

Najlepsza Atmosfera w Polsce: Heksagon 2.0 (Łódź)

Najpopularniejsza Restauracja w Polsce: Niesztuka (Gdańsk)

Najlepsze Doświadczenie Specjalne w Polsce: EPOKA (Warszawa)

Najlepszy Debiut w Polsce: Warszawski Sen by Mateusz Gessler (Warszawa)

Gratulujemy!