Francja zwycięzcą Bocuse d'Or

Francja zwycięzcą Bocuse d'Or

W dniach 26-27 stycznia 2025 roku w Lyonie odbył się światowy finał Bocuse d'Or 2025. Zwyciężył duet z Francji.

Do wielkiego finału zakwalifikowało się 24 kandydatów wraz z pomocnikami. Każdy duet miał 5 godzin i 30 minut, aby wyróżnić się w dwóch wyzwaniach Bocuse d'Or, prezentując zarówno umiejętności, jak i smaki reprezentatywne dla kraju kandydatów.

Pierwsze miejsce zajęła Francja z Paulem Marconem na czele, zdobywając 2070,5 punktu. Na drugim stopniu podium uplasowała się Dania z wynikiem 2017 punktów. Miejsce trzecie zajęła Szwecja (1988 punktów).

Zwycięski duet przygotował, jako motyw na talerzu, kulbina nadziewanego pikantnym homarem pieczonym na maśle, którego podano z selerem w formie galaretki i selerem aromatyzowanym lubczykiem, Chartreuse, cytrusami i zielonym jabłkiem. Sabayon z homara przygotowywano z szampana, roti i sfermentowanego sosu z selera wykończonego olejem "Cazette".

Z kolei na platerze podano dekorację owocową inspirowaną tartą Tatin o złocistym kolorze z jabłkami, pigwą z Doliny Rodanu i odrobiną cytrusów z południa Francji. W cieście użyto francuskiego czerwonego wina do duszenia mięsa i foie gras z Périgord.

Nagrodę dla najlepszego pomocnika otrzymała Francja. Za najlepszy motyw na talerzu nagrodzono Norwegię, natomiast za najlepszy plater Węgry. Nagrodę za zaangażowanie otrzymała Nowa Zelandia oraz Chile.

Umiejętności techniczne w wielkim finale oceniło specjalne jury, w którym nie zabrakło polskiego akcentu - zasiadł w nim Adam Chrząstowski.

Gratulujemy!

Fot. Nicolas Reynaud