Gastronomia a równość
Podczas tegorocznego rozdania gwiazdek we Francji, szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży, krytykując niedobór kobiet na stanowiskach szefów kuchni we restauracjach. Szefowe kuchni odpowiadają za 5 proc. wyróżnionych restauracji we Francji. Jednak czy płeć w gastronomii ma jakiekolwiek znaczenie?
Branża gastronomiczna wciąż jest zdominowana przez mężczyzn - takiego zdania jest Gwendal Poullennec, dyrektor słynnego przewodnika gastronomicznego Michelin. W swoim wystąpieniu zauważył, że kobiety nadal stanowią niewielki odsetek szefów kuchni francuskich restauracji wyróżnionych w słynnym przewodniku.
Obecnie trzy gwiazdki w przewodniku Michelin ma we Francji 30 restauracji. W całym kraju funkcjonuje 639 restauracji z co najmniej jedną gwiazdką Michelin, jednak jedynie w 32 restauracjach na stanowisku szefowych kuchni pracują kobiety. Dyrektor prestiżowego przewodnika wyraził swoją opinię na ten temat w przemówieniu podczas uroczystości ogłoszenia listy zdobywców trzech gwiazdek Michelin, która odbyła się w Tours we Francji. Stwierdził, że za mało kobiet stoi na czele kuchni, mimo że pracuje ich tam coraz więcej oraz wyraził nadzieję, że pewnego dnia sytuacja się zmieni.
W branży szeroko pojętych kulinariów od lat można zauważyć stereotypowy podział na codzienne, amatorskie gotowanie w domowej kuchni, za którą odpowiadają w większości przypadków kobiety, oraz profesjonalny, wyrafinowany świat kulinariów, który jest domeną restauracji, zwłaszcza tych renomowanych, prowadzonych przeważnie przez szefów kuchni.
Pierwszy rodzaj stylu gotowania od wieków przynależał do świata kobiet. Z kolei restauracje stanowią domenę mężczyzn. Zaczęto to zauważać od początku XX wieku, kiedy nastąpił prężny rozwój nowoczesnego fine diningu.
Mimo że wciąż da się dostrzec rezultaty podziału, który wynika z przekonania, że jeżeli chodzi o gastronomię najwyższych lotów, to większe umiejętności mają w tej dziedzinie mężczyźni, to dziś coraz więcej kobiet startuje w konkursach kulinarnych oraz otwiera własne lokale, udowadniając, że to nieprawda. Jednak myśląc o równości w gastronomii, warto zadać pytanie, co tak naprawdę ma znaczenie w profesjonalnej kuchni? Płeć to aspekt drugorzędny, liczą się przede wszystkim umiejętności oraz zmysł kulinarny, które w żadnym stopniu od niej nie zależy.
Źródło: rp.pl