Gdańsk - Europejska Stolicy Kultury Gastronomicznej
Gdańsk otrzymał tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej lata 2025-2026. To wyróżnienie, przyznawane od 2019 roku, drugi raz w historii trafiło do Polski. Pierwszym polskim laureatem był Kraków.
Władze Gdańska, na czele z zastępczynią prezydenta Emilią Lodzińską, odebrały tytuł podczas ceremonii na targach turystycznych FITUR w Madrycie. Tym samym stolica Hiszpanii za dwa miesiące skończy celebrowanie tytułu. Inaugurację Gdańska w roli Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej zaplanowano na marzec.
Celem nadawania tytułu jest honorowanie miast miasta za ich wkład w promocję lokalnych tradycji kulinarnych i kulturę gastronomiczną. Mimo że historia przyznawania wyróżnienia sięga 2019 roku, pandemia COVID-19 spowodowała przerwę w jego przyznawaniu w latach 2020-2021. Po jej zakończeniu zaszczyt ten przypadł Oeiras (2022), Sztokholmowi (2023), a następnie Madrytowi (2024).
Tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej oznacza dla Gdańska nowe możliwości zarówno do promocji regionalnych potraw, jak i do rozwoju turystyki, a także nawiązania międzynarodowych kontaktów w branży gastronomicznej.