Hiszpańskie smaki w wersji tapas
Tapas to smakowite przekąski, z których słynie Hiszpania. Te małe specjały są idealne do dzielenia się przy stole, a swoją różnorodnością i wyjątkowym smakiem zdobywają serca ludzi na całym świecie.
Tapas łączą w sobie mnogość form i aromatów z radością z celebracji wspólnych chwil. A do tego są łatwe w przygotowaniu! Paweł Perkowski, szef kuchni restauracji Bilbao zdradza, jak je przyrządzić i wyczarować kawałek Hiszpanii we własnej kuchni.
Nazywane wizytówką hiszpańskiej kuchni tapas to małe porcje przeróżnych dań serwowane w restauracjach i barach. Ich pochodzenie związane jest z dawnym zwyczajem ochrony kieliszka wina przed owadami za pomocą? plasterka suchej kiełbasy. To właśnie stąd wzięła się nazwa tapa oznaczająca pokrywkę. Z biegiem czasu kiełbasę służącą do przykrywania trunku,zaczęto łączyć z pieczywem i innymi dodatkami, tworząc, znane dziś na cały świecie, małe przekąski, które są nieodłącznym elementem kultury Hiszpanii.
- Tapas, zwykle podawane z napojami, to pretekst do spędzania czasu z bliskimi, dzielenia się jedzeniem i cieszenia swoim towarzystwem. Sposób ich serwowania, w postaci małych porcji, sprzyja próbowaniu wielu smaków w jednym czasie. Proste, świeże składniki, lokalne receptury i bogactwo małych kanapeczek, warzyw, omletów czy owoców morza doskonale odzwierciedlają różnorodność kuchni hiszpańskiej - mówi Paweł Perkowski, szef kuchni restauracji Bilbao, serwującej hiszpańską kuchnię.
Przykładem tapas są gambas con ajo. To hiszpański klasyk, w którym główną rolę grają soczyste krewetki smażone z dużą ilością czosnku. To danie jest znane z prostoty przygotowania i bogatego smaku, gdzie czosnek i oliwa z oliwek tworzą aromatyczną bazę.
W roli tapas sprawdzą się również smażone papryczki padron. To wyjątkowo prosta i szybka przekąska. Papryczki doskonale smakują samodzielnie, chwytane za ogonki, ale i świetnie komponują się z dobrymi serami, hiszpańskimi oliwkami czy grillowanymi mięsem. Większość z nich jest łagodna, ale niektóre mogą zaskoczyć ostrością!
Wśród popularnych tapasowych przekąsek można wymienić również chorizo al vino tinto. Hiszpańska kiełbaska chorizo, duszona w czerwonym winie i maśle, z dodatkiem aromatycznych przypraw to przepis na klasyczny, pełen smaku tapas. Zredukowany sos idealnie sprawdzi się do maczania świeżego chleba.
Tapas to doskonały sposób na wkroczenie do świata hiszpańskich smaków i dzielenie się przy stole z bliskimi. Dzięki nim poczujesz niepowtarzalny smak i atmosferę tamtejszej kuchni.