II Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych

II Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych

17 kwietnia rozstrzygnięto finał drugiej edycji Mistrzostw Polski Szkół Gastronomicznych w Kielcach. Przewodniczącym jury degustacyjnego był szef kuchni Karol Okrasa. Kto zwyciężył?

II Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych odbyły się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Każdy uczestnik na przygotowanie konkursowego dania, licząc od momentu wejścia na stanowisko, miał 2 godziny 30 minut. Jakie były produkty obowiązkowe? Głównym składnikiem dań był schab wieprzowy bez kości. Uczniowie mieli także za zadanie kreatywnie wykorzystać śmietanę, serek oraz kmin rzymski.

Finał polegał na przygotowaniu przez każdą drużynę dziewięciu porcji dania konkursowego, którego receptura została zakwalifikowana do półfinału, w tym jedną porcję na ekspozycję, a pozostałe do degustacji  jurorów.

W jury zasiedli: Karol Okrasa, Mirosław Ciołak, Jacek Krawczyk, Grzegorz Krupa, Roman Pawlik, Konrad Zychowicz, Andrzej Gołąbek, Tomasz Koprowski, Tomasz Soczumski, Konrad Korszla, Mateusz Cheda, Michał Markowicz oraz Tomasz Zapała.

Tegorocznymi mistrzami zostali uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny "Inki" - Oskar Brzozowski i Wiktor Wołczyk.

Gratulujemy!

Fot: ZSPS w Kielcach