IKA 2024 - podsumowanie
Olimpiada Kulinarna w Stuttgarcie dobiegła końca. Nie brakowało emocji, zaciętej rywalizacji i radości z osiągniętych wyników. Jak wypadli Polacy?
Olimpiada kulinarna to doskonała okazja do zaprezentowania kulinarnych umiejętności w międzynarodowym gronie.
Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy pod przewodnictwem Bartosza Petera (kapitana drużyny seniorów i juniorów) oraz Sebastiana Krauzowicza (menedżera) uzyskała jeden złoty i dwa srebrne medale. To ogromny sukces. Mimo to polski team czuje niedosyt, wskazując za pośrednictwem mediów społecznościowych, że to tylko krok w drodze do doskonałości. Obecnie drużyna poświęca czas na zasłużony odpoczynek, przemyślenia i planowanie strategii na Culinary World Cup 2026 w Luksemburgu.
Jednak to nie wszystko. Złoty medal w carvingu zdobył Grzegorz Gniech, natomiast Artur Gniech w tej samej kategorii uzyskał srebro. Brązowy medal wywalczyła także Reprezentacja Narodowa Kucharzy Wojska Polskiego.
Pozostałe wyniki:
Reprezentacje narodowe:
Złoto: Finlandia
Srebro: Szwajcaria
Brąz: Islandia
Reprezentacje narodowe juniorów:
Złoto: Szwecja
Srebro: Norwegia
Brąz: Dania
Community Catering:
Złoto: Compass Group Culinary Team Finland, Finlandia
Srebro: Swiss Armed Forces Culinary Team/ SACT, Szwajcaria
Brąz: Norway Community Catering Team, Norwegia
Reprezentacje regionalne:
Złoto: PaisWorld Culinary Team Korea, Korea Południowa
Srebro: Skane Kulinar, Szwecja
Brąz: Cercle des Chefs de Cuisine Lucerne, Szwajcaria
Live Carvers:
Złoto: An Xuan Li, Tajwan
Srebro: Tereza Buchtova, Czechy
Brąz: Kuan Ju Li, Tajwan
Źródło: IKA Culinary Olympics