Jak przeciwdziałać marnowania żywności w branży HoReCa?
24 czerwca w Akademii Inspiracji Makro odbyło się spotkanie poświęcone sposobom na ograniczenie marnowania żywności. Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach akcji Warszawskiego Food Labu "no waste. food co-op".
Jednym z kluczowych wyzwań stojących przed branżą gastronomiczną jest marnowanie jedzenia. Z badań przeprowadzonych przez Federację Polskich Banków Żywności wynika, że zjawisko to dotyczy 56 553 ton żywności rocznie. Ponadto blisko 40 proc. ankietowanych wyrzuca produkty napoczęte, wykazujące objawy zepsucia, a ponad 30 proc. respondentów towary przeterminowane.
W odpowiedzi na te wyzwanie Warszawski Food Lab zaprojektował i prowadzi kampanię "no waste. food co-op", której elementem było spotkanie dla przedstawicieli sektora HoReCa. Jego celem było podniesienie świadomości na temat konieczności i możliwości minimalizowania marnowania jedzenia oraz zachęcenie restauratorów do przekazywania nadwyżek żywności do organizacji pożytku publicznego.
Podczas wydarzenia goście mogli poznać założenia akcji, dowiedzieć się więcej o rozwiązaniach zero waste oraz wziąć udział w pokazach kulinarnych przeprowadzonych przez szefów kuchni Akademii Inspiracji Makro.
- Podczas spotkania podzieliliśmy się naszym doświadczeniem oraz zrealizowanymi projektami na rzecz przeciwdziałania marnowaniu żywności - mówi Beata Filiks, kierownik projektu ds. zrównoważonego rozwoju w Makro Polska. - Od wielu lat prowadzimy aktywności edukacyjne skierowane zarówno do restauratorów, jak na przykład ebook "Zrównoważona restauracja" oraz do naszych pracowników, między innymi kampanie informacyjne "Nie marnuję. Gotuję" i "Nie marnuję. Pakuję". Od 2014 roku współpracujemy również z Federacją Polskich Banków Żywności - dodaje.