Joanna Ochniak w Komitecie Kultury Kulinarnej i Dziedzictwa Worldchefs
Zarząd Worldchefs powołał Joannę Ochniak, członkinię Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, do Komitetu Kultury Kulinarnej i Dziedzictwa na najbliższe cztery lata.
Worldchefs to założona w 1928 roku w Paryżu apolityczna organizacja zawodowa, której celem jest utrzymanie i poprawa standardów kulinarnych kuchni świata. Zrzeszenie realizuje te założenia poprzez edukację, szkolenia i rozwój zawodowy członków.
- To dla mnie ogromny zaszczyt móc reprezentować Polskę na światowej scenie kulinarnej. Dziękuję za nominację i zaufanie Zarządowi Worldchefs oraz za poparcie mojej kandydatury - Prezesowi OSSKiC Jarosławowi Uścińskiemu. Obiecuję nie zawieść i aktywnie włączać się w działalność Komitetu, tak by rozsławiać polskie produkty, dania i tradycje kulinarne na świecie - mówi Joanna Ochniak cytowana przez portal Papaja.pl.
Celem Komitetu Kultury Kulinarnej i Dziedzictwa Worldchefs jest nie tylko promowanie kuchni i tradycji kulinarnych z całego świata, tylko dzielenie się wiedzą, ale również wspieranie inicjatyw, które podkreślają znaczenie lokalnych tradycji kulinarnych, w tym aktywna współpraca z UNESCO, badania nad regionalnymi tradycjami kulinarnymi, organizowanie wydarzeń i promowanie najlepszych festiwali kulinarnych - to niektóre z wyzwań, które stawia przed sobą Komitet.
- Podczas pierwszego spotkania z członkami Komitetu zarysowaliśmy naszą wspólną wizję i zaplanowaliśmy kolejne kroki. To dopiero początek, a przede mną dużo fascynującej pracy, Zmotywowana, podejmuję to wyzwanie licząc na współpracę z kucharzami, producentami, organizatorami festiwali kulinarnych oraz instytucjami propagującymi polskiego tradycje kulinarne. Wiem z jak ogromną pasją i zaangażowaniem tworzy się w Polsce lokalne produkty, dania oraz organizuje liczne festiwale kulinarne. Czas by świat o nich usłyszał! Zapraszam do współpracy - dodaje Joanna Ochniak za pośrednictwem mediów społecznościowych.