Kawior - ekskluzywny superfood
Obchodzimy Dzień Kawioru! To jedna z najbardziej luksusowych przekąsek na świecie. Zalicza się go także do grupy tzw. superfoodów. Coraz większe zainteresowanie wzbudza w gronie przedstawicieli pokolenia Z.
Kawior występuje w kilku odmianach w zależności od ryby, z której pochodzi, a proces produkcji podlega ścisłej kontroli. Choć najbardziej ceniony jest ten pochodzący od ryb jesiotrowatych, nie brakuje licznych, nie mniej smacznych, odmian tego przysmaku.
To produkt doceniany nie tylko przez koneserów wyjątkowych smaków, ale także przez ich twórców - szefów kuchni, którym zapewnia szerokie pole do kulinarnej ekspresji. Luksusowy charakter kawioru sprawia, że może być serwowany na wiele różnych sposobów - jego bogactwo smaku i konsystencja świetnie komponują się z różnymi daniami, dodając im wyrafinowanego sznytu.
Choć jedną z popularniejszych form raczenia się kawiorem jest tzw. caviar bump, czyli zjadanie ikry bezpośrednio z dłoni, to kreatywność restauratorów, a także spożywających nie zna granic. Przedstawiciele generacji Z preferują jedzenie kawioru na pieczywie, blinach, połówkach ziemniaków, a nawet jajkach. Niektórzy wychodzą poza ten schemat i delektują się, jedząc go łyżeczką.
Kawior może być również używany jako dodatek do różnych potraw, takich jak sałatki, kanapki, a nawet pizza! Intensywny smak i delikatna tekstura dodają wyrazistości nawet najprostszym daniom.
Z kolei wielu szefów kuchni, chcąc osiągnąć danie na najwyższym poziomie, łączy kawior ze świeżymi owocami morza. Sprawdzą się tu zarówno ostrygi czy krewetki, jak i homary.
Oprócz wyjątkowego smaku kawior wyróżnia także wiele korzyści zdrowotnych, które czynią go luksusowym superfoodem.