Konkurs o Złote Widelce
Fundacja Warto im Pomóc już po raz trzynasty organizuje akcję rekomendującą gastronomię "Polska od Kuchni". Akcja przebiega pod hasłem "Wrócę tu!".
27 lutego 2024 roku odbędzie się kolejna edycja akcji ?Polska od Kuchni? organizowanej przez Fundację WIP Warto im Pomóc. Po raz XIII będziemy nagradzać Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Powodzenie akcji w latach ubiegłych potwierdza potrzebę prowadzenia rankingów także w branży gastronomicznej. W dotychczasowych dwunastu edycjach akcji nominowanych było ponad 4000 restauracji, a 1310 z nich uczestniczyło w akcji, 480 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca. Siedmiu restauracjom przyznano wyróżnienie To Brand Złotego Widelca. W zeszłym roku po raz drugi zainicjowano projekt Chef's Choice (wybór szefów kuchni) dla najlepszych produktów do gastronomii.
Tegoroczna akcja odbędzie się w niezmienionej formule. Restauracje, które chciałyby się znaleźć w gronie najlepszych, mogą zgłaszać się do 20 marca 2024 roku za pośrednictwem formularza znajdującego się na stronie konkursu www.polskaodkuchni.com.pl. Formularz zgłoszenia oraz komplet dokumentów dotyczących uczestnictwa w konkursie, w tym podstemplowany bon konsumpcyjny dla jurora konkursu należy przesłać drogą mailową na adres: biuro@polskaodkuchni.com.pl. Tegoroczna gala wręczenia nagród Złotego Widelca odbędzie się 25 kwietnia br. w Warszawie .
Partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP) oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
Celem akcji "Polska od Kuchni" jest zarekomendowanie najlepszych restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta czy regionu, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia konsumentów do miejsc o sprawdzonej renomie - do restauracji nagrodzonych Złotym Widelcem, promowanie i wykreowanie potraw regionalnych, prezentacja kuchni z różnych regionów świata. Jurorami akcji są eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin dokonują oceny restauracji. Jurorzy przekazują organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku. Informacja na temat akcji "Polska od Kuchni" wraz z listą zwycięskich restauracji co roku jest umieszczana na stronach internetowych patronów medialnych konkursu, stronie konkursowej oraz w social mediach.