KPP 2024: sześć duetów, jedna statuetka

KPP 2024: sześć duetów, jedna statuetka

Nadchodzi 22. edycja Kulinarnego Pucharu Polski. W czwartek, 26 września, drugiego dnia targów POLAGRA, do rywalizacji stanie sześć dwuosobowych duetów. Przedstawiamy drużyny.

Już 26 września na kucharskim stanowisku ponownie zobaczymy Pawła Liszkę i Khrystynę Nykoliuk, którzy zdecydowali się podejść do obrony tytułu.

Pierwsze konkursy nominowane do tegorocznej edycji KPP odbyły się prawie rok temu! Zwycięzcami rozegranego na początku października w Zamku Książęcym w Niemodlinie konkursu ?Czas na rybę? zostali Kamil Bujdasz i Paweł Baran. Kilka tygodni później poznaliśmy zwycięzcę Ogólnopolskiego Konkurs Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel we Wrocławiu, którym został Przemysław Szwak startujący w duecie z Marią Zakhidną.

W kwietniu, po jesienno-zimowej przerwie, zawodnicy wrócili do rywalizacji, startując w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie - Memoriale Mariana Tarnawskiego w Poznaniu. Najlepsi okazali się Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska.

Zwycięzcą dziewiątej edycji Wielkopolskiego Kucharza Roku - Konkursu im. Rafała Jelewskiego został Jakub Żymelski. We wrześniowym finale Kulinarnego Pucharu Polski wystartuje z Bartoszem Zajdlem. To duet, który walczył o zwycięstwo przed rokiem.

Do grona finalistów dołączyli także Dawid Stąpór i Wiktoria Banaś, którzy zwyciężyli w konkursie Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet.

Hasłem tegorocznej odsłony KPP jest Smak i dbałość o środowisko. Produktem głównym w przystawce ma być wątróbka gęsia. Pozostałe produkty obowiązkowe w tej potrawie to: maliny, gruszki, orzechy włoskie, polski ocet owocowy i gorzka czekolada.

Podstawowym produktem w daniu głównym będzie kaczka. Na talerzu musi znaleźć się mięso z nogi i piersi. Reszta produktu ma zostać wykorzystana do zrobienia sosu. Pozostałymi produktami obowiązkowymi w daniu głównym będą: polska kasza, polska nalewka owocowa, borowiki, kapusta biała lub włoska oraz olej z esencją masła.

Jak zapowiada jury pod przewodnictwem Iwony Niemczewskiej, ważnym elementem podczas przygotowań dań konkursowych będą zrównoważony rozwój i idea zero waste.

Do wejścia na finał konkursu upoważnia bilet na targi. Do 6 września bilety są bezpłatne, dostępna na www.polagra.pl.