Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa
Już 27 marca 2024 roku odbędzie się druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego - wydarzenia dla młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Konkurs jest dedykowany dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Pierwsza edycja została bardzo pozytywnie odebrana zarówno przez uczestników, jurorów, jak i zaproszonych gości, zatem czas na kolejną odsłonę! Zgłoszenia są przyjmowane do 10 marca br.
Kulinarny PucharPolskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego ponownie odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy. Jego ideą jest promowanie polskiej wołowiny i wieprzowiny.
O puchar walczyć będzie dziesięć dwuosobowych drużyn, które przygotują przystawkę na bazie mięsa wołowego i danie główne z wykorzystaniem wieprzowiny. Jury składające się z doświadczonych szefów kuchni oceni dania i wyłoni laureatów.
Organizatorem i pomysłodawcą wydarzenia jest Związek POLSKIE MIĘSO, a za jego realizację odpowiedzialna jest Akademia Kulinarna Marcina Budynka.
Laureatami pierwszej edycji zostali Patryk Jankowski i Maja Siebert - reprezentanci Zespołu Szkół im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie, którzy przygotowali: ballotine / szynka wędzona / palone siano / pyry z gzikiem / krokiet / shimeji / demi glace z borówką brusznicą.