Limity w rachunkowości od 2025 roku
Od 1 stycznia 2025 roku zacznie obowiązywać zmiana limitów przychodów zobowiązujących do prowadzenia pełnych ksiąg rachunkowych. Czy zmiany będą korzystne dla restauratorów?
Nowelizacja ustawy o rachunkowości zakłada, że próg, który obecnie wynosi 2 mln euro, wzrośnie do 2,5 mln euro.
Dzięki temu więcej przedsiębiorców będzie mogło skorzystać z uproszczonych form księgowości, takich jak podatkowa księga przychodów i rozchodów (PKPiR).
Tym samym obowiązek prowadzenia pełnej księgowości (ksiąg rachunkowych) będzie dotyczył osób fizycznych, wspólników spółek cywilnych, spółek jawnych osób fizycznych, a także spółek partnerskich, jeśli ich przychody netto przekroczą równowartość 2,5 mln euro.
Do przeliczenia limitu na złotówki stosowany będzie kurs euro z 1 października 2024 roku, który wyniósł 4,2846 zł. Oznacza to, że prowadzeniem pełnej księgowości będą musieli zająć się przedsiębiorcy, których przychody w roku obrotowym przekroczą 10 711 500 zł.
Nowe przepisy obejmą przedsiębiorstwa, które przekroczą nowy limit w 2024 roku i będą musiały zacząć prowadzić pełną księgowość w roku obrotowym rozpoczynającym się po 31 grudnia 2024 roku.
Zdaniem ekspertów, podniesienie limitu o 25 proc. to ułatwienia dla mniejszych firm, w tym dla właścicieli mniejszych biznesów gastronomicznych i lokali, Nowe regulacje nie tylko zniwelują koszty związane z koniecznością prowadzenia pełnych ksiąg rachunkowych, ale i dadzą przedsiębiorcom większą przestrzeń do rozwoju działalności.
Ponadto od 2025 roku zmienią się przepisy w zakresie obowiązku badania sprawozdań finansowych przez biegłych rewidentów. Nowy próg dla sumy aktywów bilansu wzrośnie do 3 125 000 euro zamiast 2,5 mln euro, a przychody netto ze sprzedaży oraz operacji finansowych muszą przekroczyć 6 250 000 euro (wcześniej 5 mln euro). Bez zmian pozostanie średnioroczne zatrudnienie, wynosząc minimalnie 50 pracowników w przeliczeniu na pełne etaty.