Lody z buraków - naukowcy walczą z marnotrawstwem
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali procedurę wytwarzania lodów z nienadających się do sprzedaży buraków ćwikłowych. Podkreślają, że więdnące i zbyt brzydkie, by trafić do sklepu buraki, też mogą być źródłem cennych składników odżywczych.
Prof. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej UPP wskazała, że istotnym problemem w przypadku buraków jest przechowywanie - zawierają dużo wody, przez co łatwo więdną, kurczą się i w końcu psują. Sporo z nich jest wyrzucanych jeszcze zanim trafią do sklepów.
Aby zaradzić marnotrawstwu, naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu UPP opracowali recepturę lodów, która umożliwi wykorzystanie wartościowych, lecz nieestetycznych buraków.
- We współpracy z przedsiębiorcą opracowaliśmy całą procedurę pozyskiwania takich lodów. Stworzyliśmy też nową zamrażarkę płytową, w której jako mogące mieć bezpośredni kontakt z produktem spożywczym chłodziwo zastosowano nietoksyczną ciecz będącą pochodną soli potasowej. Tak przygotowany proces produkcji umożliwia pozyskiwanie lodów z całych buraków, włącznie ze skórką - powiedziała prof. Kobus-Cisowska.
Produkt ma szanse poszerzyć skojarzenia związane z burakami: do barszczu i sałatki dojdą teraz słodkie sorbety. Projekt może przynieść korzyści także lokalnym przedsiębiorcom: innowacyjna technologia przetwarzania buraków pozwala uchronić ich przed niepotrzebnymi stratami, które według szacunków mogą wynieść nawet 15 proc. całej produkcji.
Jak podkreślają eksperci, buraki ćwikłowe są źródłem witamin, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi niektórych chorób sercowo-naczyniowych. Przeciętny Polak spożywa 3 kg buraków z około 110 kg warzyw rocznie.
Źródło: PAP