Mistrzostwa Polski w Koktajlach Bezalkoholowych
21 lutego 2024 roku w Ośrodku Kultury Gminy MediaTeka w Grodzisku Mazowieckim odbyła się druga edycja Mistrzostw Polski w Koktajlach Bezalkoholowych. Znamy wyniki.
Podczas rundy finałowej zmierzyło się 12 barmanów z całej Polski. Wśród nich znaleźli się: Filip Napieraj, Kamil Piaskowy, Michał Łabno, Marcin Szyma, Damian Groblewski, Dawid Kurdziel, Kaspian Konieczka, Fernando Megollabrito, Mateusz Cyran, Andrzej Aki Kępiak, Piotr Gutowski oraz Damian Deptuła.
Mistrzostwa Polski w Koktajlach Bezalkoholowych świadczą o rosnącej popularności napojów bezalkoholowych i alkoholi typu 0 proc.
- Cieszę się, że po raz kolejny mogłem uczestniczyć w wydarzeniu, który promuje tak aktualny trend No-Lo. Zyskuje on coraz większą popularność wśród gości koktajlbarów w Polsce oraz na świecie, i bardzo dobrze! Zdrowy tryb życia jest ważny niezależnie od grupy konsumenckiej, choć widzimy w tej kwestii rosnący wpływ młodszych pokoleń, zwłaszcza "zetek". Właśnie przez to rośnie zapotrzebowanie na napoje bezalkoholowe, np. na bazie herbaty, w ofercie lokali gastronomicznych - komentuje Michał Oszczyk, przewodniczący jury II Mistrzostw Polski Koktajli Bezalkoholowych, Brand Ambasador marki Dilmah, menedżer Centrum Szkoleniowego Gourmet Foods.
Uczestnicy zostali wyłonieni poprzez ocenę 4-osobowej komisji sędziowskiej składającej się z przedstawicieli Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Zadaniem każdego z barmanów było nagranie rolki na Instagramie, przedstawiającej własną kompozycję koktajlu bezalkoholowego z użyciem wody. Nie liczył się tylko pomysł na drinka i zdolności techniczne przy nagrywaniu - komisja wzięła pod uwagę takie aspekty jak: oryginalność nazwy i wpisanie się w bezalkoholową tematykę konkursu, niekonwencjonalne połączenia, jakość rolki, innowacyjność, sposób zaprezentowania koktajlu, wyeksponowanie logo marki wody, przy użyciu której koktajl miał powstać, dbałość o szczegóły, zrozumiały przekaz czy też estetyka dekoracji.
- Co mnie osobiście bardzo cieszy, konkurs kładł nacisk na kreatywność i osobowość barmana, czyli to co dzisiaj zaczęto bardzo doceniać. Technika, warsztat, wiedza i umiejętności są niesamowicie ważnym aspektem tej pracy, ale podejście środowiska barmańskiego docenia coraz bardziej osobowość, niż wyszlifowane do perfekcji ruchy według jednego modelu, co jest bardzo dobrym trendem - mówi Kacper Bogacz, członek Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
Poziom był bardzo wysoki. Każda rolka była dobrym pomysłem na drinka, jednak to kilkanaście osób zrobiło na komisji konkursowej niesamowite wrażenie. Widać było solidne przygotowanie się uczestników, znajomość trendów social mediów oraz wysokie umiejętności uczestników.
- Jako przewodniczący jury stanąłem przed niełatwym zadaniem: prezentowane koktajle były niezwykle zróżnicowane, a barmani używali zaskakujących składników oraz różnorodnych technik. Jednak muszę przyznać, że osoby, które stanęły na podium, wyróżniły się wyjątkowo dopracowanymi kompozycjami oraz ciekawym storytellingiem. Przekonały nas zatem nie tylko ich zaskakujące kreacje koktajlowe, ale i opowieści o inspiracjach, potrzebach gości i wyzwaniach, z jakimi stykają się na co dzień za barem - dodaje Michał Oszczyk.
Po wyłonieniu mistrzowskiej dwunastki, przyszedł czas na ich występ na żywo. Uczestnicy mieli 6 minut na sporządzenie trzech takich samych koktajli. W trakcie tego opowiadali o swoim koktajlu: skąd wzięli inspirację i jakie walory ma ich dzieło. Ważne, aby napój był niskokaloryczny, co każdy z zawodników miał wyliczyć podczas eliminacji. Komisja w finale składała się z przedstawicieli partnerów wydarzenia: Michała Kostrzewy, Michała Oszczyka oraz Karola Kraszewskiego. Tym razem komisja zaraz po występie mogła zadawać pytanie co do koktajlu, dzięki czemu widownia miała przyjemność uczestniczyć w całym procesie tworzenia koktajlu i zapoznania się ze szczegółami podczas przygotowania.
Zwycięzcą został Damian Deptuła, na drugim miejscu uplasował się Piotr Gutowski, a na trzecim stopniu podium stanął Michał Łabno. Zwycięzca będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata w 2025 roku
- Uważam, że koktajl Damiana Deptuły był najbardziej dopracowany zarówno pod względem doboru składników, jak i kompozycji. Bardzo umiejętnie połączył ingrediencje, uzyskując zaskakująco pełny smak i ciekawy aromat. Zarówno koktajl, jak i sposób prezentacji były na najwyższym poziomie - podkreśla Michał Oszczyk.
Oprócz uczestników pojawili się również uczniowie lokalnych szkół. Całe wydarzenie śledzili również honorowi przedstawiciele Stowarzyszenia: Piotr Dziadkowiec, Jacek Rakowski oraz Krzysztof Michalak. W trakcie całego konkursu były również panele szkoleniowe: herbata w miksologii, prowadzony przez Michała Oszczyka, produkty Pure przedstawili Jarek Zawadzki i Mateusz Staśkowski oraz wykład wielokrotnego mistrza świata flair - Marka Posłusznego na temat poprawy ergonomii pracy barmana przy wykorzystaniu nowoczesnych rozwiązań.
Źródło: Stowarzyszenie Polskich Barmanów