Młody Kreator Sztuki Kulinarnej za nami!
8 listopada 2024 roku w Wiskitkach odbył się finał XVI edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Wiemy, kto został zwycięzcą!
Zwycięzca został wytypowany przez jury pod przewodnictwem Kamila Tłuczka spośród dziesięciu finalistów, którzy zmierzyli się w drugim etapie konkursu.
Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej 2024 został Norbert Gniewek z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Drugie miejsce zajął Miłosz Grząbel-Mikulski z Zespołu Szkół w Starym Sączu, natomiast na trzecim stopniu podium uplasował się Kacper Staszewski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, Technikum nr 3 w Kielcach.
Zadaniem każdego uczestnika finału było przygotowanie sześciu porcji tego samego dania konkursowego według zakwalifikowanej receptury. Jedna porcja została wystawiona na ekspozycję, a pozostałe otrzymali jurorzy.
Zwycięzca będzie mógł wziąć udział w trzech wybranych przez siebie warsztatach z cyklu III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Otrzyma także "złoty bilet" - możliwość udziału w trzecim etapie rekrutacji do IV Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, czyli egzaminu ostatecznego przed jury w Warszawie.
Gratulujemy!