Mrożonki - smak, wygoda i zrównoważona kuchnia
Zima za pasem, a więc dostępność świeżych produktów jest mniejsza. Bez obaw, gastronomia znalazła na to rozwiązanie. Dzięki różnorodnym technikom mrożenia restauracje zachowują świeżość składników, zyskując elastyczność w tworzeniu smacznych dań przez cały rok.
Choć świat gastronomii kocha nowinki oraz innowacyjne rozwiązania, istnieje szereg surowców lub metod przechowywania czy obróbki, wobec których stajemy okoniem. Typem produktów będących przedmiotem dyskusji są aktualnie mrożonki. Ilu kucharzy, tyle opinii. Dlaczego? Wielu uważa, zupełnie zresztą słusznie, że profesjonalne gotowanie to kunszt wymagający produktów najwyższej jakości, a w restauracyjnej kuchni nie ma miejsca na półśrodki. Oczywiście, jednak co zrobić, gdy w środku zimy nasz lokal odwiedzą goście z apetytem na sernik z sosem malinowym lub danie z cukinią w roli głównej? Zależy nam na sprostaniu ich wymaganiom, ale malin czy cukinii ani widu, ani słychu o tej porze roku. Jak zatem pogodzić ograniczoną dostępność produktów sezonowych z zapotrzebowaniem na produkty wysokiej jakości? Z pomocą przychodzą mrożonki. Mimo że nie zawsze były postrzegane jako pełnoprawne produkty, stały się jednym z najważniejszych elementów profesjonalnej kuchni, łącząc wygodę, smak oraz aspekty zrównoważonego gospodarowania zasobami. Ponadto nowoczesne technologie mrożenia pozwalają utrzymać wysoką jakość produktów. Szybkie zamrażanie minimalizuje utratę wilgoci, co przekłada się na zachowanie smaku oraz tekstury. Dania przygotowane na bazie mrożonek nie ustępują świeżym. Do tego stanowią doskonałą odpowiedź na współczesne tendencje, przede wszystkim trend zero waste. Mrożenie to zatem skuteczny sposób na zapewnienie produktom drugiego życia.
Sezonowe owoce pracy
Gastronomia podąża za sezonami, a dostępność niektórych produktów jest ograniczona lub ulega wahaniom. Na szczęście nie ma powodu do zmartwień. Rozwiązaniem jest mrożenie, które umożliwia szefom kuchni utrzymanie różnorodności karty niezależnie od zmian pór roku. To takie proste, a zarazem wygodne! Składnikami, którym nowoczesne metody mrożenia pozwalają na zachowanie świeżości, smaku, a także wartości odżywczych są przede wszystkim owoce i warzywa. Mrożenie ich umożliwia stworzenie zdrowej alternatywy dla świeżej żywności, bez konieczności sięgania po produkty spoza sezonu. To doskonała wiadomość nie tylko dla szefów kuchni oraz kucharzy, ale i wszystkich miłośników owocowych czy warzywnych smaków, którzy chcieliby się nimi cieszyć także po sezonie. Jedno jest pewne, wprowadzając do swojego lokalu gastronomicznego mrożonki, będziesz miał pewność, że spełnisz wymagania każdego gościa, nawet tego, który odwiedzając Twoją restaurację w środku sezonu zimowego zapragnie skosztować dania głównego z dodatkiem rabarbaru czy włoskiej panna cotty z truskawkami na deser. Dostępność zapasów na żądanie eliminuje potrzebę regularnych zakupów świeżych składników, minimalizując straty. Na plus mrożenia przemawia także fakt, że owoce czy warzywa poddane temu procesowi mają porównywalną zawartość witamin i składników mineralnych do świeżych odpowiedników. Co więcej, mrożonki tracą kilkakrotnie mniej witamin, głównie A, C i witamin z grupy B, niż surowce przechowywane w inny sposób. Niekwestionowaną zaletą mrożenia jest również ograniczenie konieczności dodawania substancji konserwujących do produktów. A tego raczej chcemy unikać. Warto pamiętać o blanszowaniu produktów przed ich zamrożeniem, aby zachowały swoje walory bez zmian w zakresie wyglądu lub smaku.
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<