Naukowcy opracowali recepturę zrównoważonej czekolady
Szwajcarscy naukowcy opracowali nową metodę produkcji, w której wykorzystano odpady z owoców kakaowca, zawierające naturalny cukier. Twórcy receptury twierdzą, że taka produkcja czekolady jest bardziej zrównoważona niż tradycyjna.
Nowy przepis opiera się na rozgnieceniu miąższu oraz łuski strąków kakao, z których powstaje słodki, włóknisty żel. Może on zastąpić cukier dodawany w produkcji czekolady. Wykorzystanie całego owocu kakaowca ma, zdaniem naukowców, sprawić, że czekolada będzie zdrowsza od tej, która powstaje metodą tradycyjną.
Nowa metoda ma także odpowiadać za zrównoważenie produkcji. Udało się ograniczyć o 6 proc. zużycie wody i zasobów ziemi. Jednak o 12 proc. zwiększyła się emisja gazów cieplarnianych, ponieważ potrzebny jest dodatkowy etap suszenia. Badacze zastrzegają, że jeśli skala produkcji będzie wysoka, a do suszenia miazgi wykorzysta się słońce lub panele słoneczne, emisja gazów cieplarnianych może spaść.
Przed naukowcami stoi również problem właściwego dawkowania słodzącego żelu, tak by czekolada nie była ani zbyt słodka, ani zbyt gorzka. Badacze twierdzą, że znalezienie tej równowagi jest trudne.
Czekolada wyprodukowana w laboratorium jest podobna w konsystencji do gorzkiej czekolady i podobna w smaku do słodyczy produkowanych w Ameryce Południowej. Słodycz uwalnia się w ustach wolniej niż w przypadku tradycyjnej ciemnej czekolady, ale jest w niej więcej nut owocowych i kwaśnych.
Źródło: PAP