Nowa restauracja na warszawskiej Woli
W zrewitalizowanej willi w okolicy Wola Parku została otwarta restauracja właścicieli Stacji Grochów. Kolejny punkt na mapie zabytkowego Parku Ulricha zabiera gości w rejony basenu Morza Śródziemnego. Niegdyś opuszczony pałacyk zamienił się w kwitnącą Willę Ogrodników.
Restauracja łączy kuchnię ze stylowym, przytulnym wnętrzem, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Willa Ogrodników zaprasza zarówno na poranną kawę, jak i na wieczorne wino - wszystko w połączeniu z autorskim menu opartym o sezonowe produkty.
W menu restauracji znalazła się oferta kuchni z południa Europy, pełna smaków znad Morza Śródziemnego, w szczególności Włoch i Hiszpanii, przygotowana przez szefa kuchni Wojciecha Wyszyńskiego. Na klientów od godziny 9:30 czeka oferta śniadaniowa, płynnie przechodząca w stałe oferty lunchowe i kolacyjne, które uzupełnia sezonowa karta z daniami związanymi z aktualną porą roku. Menu oparte jest o sezonowe, lokalne warzywa i owoce, połączone z precyzyjnie dobraną selekcją alkoholi - autorskich koktajli, win i piw, dostarczanych zarówno przez warszawski rzemieślniczy browar Palatum, jak i piw bezalkoholowych, które cieszą się coraz większą popularnością wśród smakoszy stolicy. W ofercie napoi restauracji znalazła się również kawa z palarni Story Coffee Roasters.
Na trzech piętrach historycznego budynku znalazła się stylowa przestrzeń czerpiąca z ogrodniczej historii rodziny Ulrichów. Zimne, industrialne elementy cegły i metalu przełamują hiszpańskie płytki, ciepłe barwy i drewno oraz pasy żywej roślinności. Gości w lokalu wita ściana zieleni z charakterystycznym wąsatym logotypem, a grafiki ścienne zabierają odwiedzających w podróż po historii działalności Willi, od szklarniowych ogrodów, przez uprawy, po współczesną restaurację. Wszystkie elementy graficzne nawiązują do historii miejsca, z wąsikiem, kapeluszem i brodą wielkomiejskich panów z XIX wieku jakim byli Ulrychowie, czy do roślin, jakie były uprawiane w tutejszych szklarniach. Paleta kolorów wnętrz restauracji łączy sezonowość kuchni i ogrodnicze fundamenty Willi, wypełniając trzy piętra odcieniami zieleni, beżu i niebieskiego.
Willa Ogrodników wyróżnia się również przyjazną atmosferą. Ponadto różne strefy restauracji dają wiele możliwości odwiedzającym i pozwalają dostosowanie przestrzeni do potrzeb wielu zróżnicowanych grup klientów jednocześnie.
Lokal wychodzi naprzeciw potrzebom klientów indywidualnych z przytulną strefą kawową, pełną energii częścią barową i stylowym piętrem, gdzie możliwe jest zarezerwowanie strefy zamkniętej. Ponadto lokal odpowiada w pełni również wymaganiom klientów korporacyjnych - z pełnym wyposażeniem konferencyjnym sprawdzi się zarówno do eventów dziennych, jak i wieczornych.
Cały budynek jest pod stałą opieką konserwatora zabytków, który nadzorował wszelkie prace rewitalizacyjne i czuwa nad zachowaniem historycznej tkanki lokalu. Restauracja jest w pełni dostępna, wyposażona zarówno w rampę, jak i windę na każdym z pięter. Willa Ogrodników czeka na gości już teraz - lokal jest otwarty codziennie, w godzinach 9.30-22.00.