Nowe kody PKD 2025 a gastronomia

Nowe kody PKD 2025 a gastronomia

1 stycznia 2025 roku weszła w życie zaktualizowana Polska Klasyfikacja Działalności (PKD 2025), zastępując obowiązującą dotąd klasyfikację PKD 2007. Znowelizowana klasyfikacja obejmuje także nowe rodzaje działalności w sektorze HoReCa.

Rozporządzenie wprowadzające zmiany w klasyfikacji ma na celu dostosowanie jej do aktualnych realiów gospodarczych oraz zgodności z międzynarodowymi standardami. Zmiany obejmują wprowadzenie nowych symboli, a także reorganizację dotychczasowych grupowań.

W niektórych przypadkach kody podzielono lub połączono istniejące pozycje, a brzmienie niektórych nazw zostało zmodyfikowane, aby lepiej odzwierciedlać zmieniony zakres działalności. Ponadto część podklas przeniesiono do innych sekcji, działów lub grup, a także dodano nowe kategorie, które nie były wcześniej uwzględnione w klasyfikacji.

Zmiana klasyfikacji dotyczy przede wszystkim przedsiębiorców rejestrujących działalność po 1 stycznia 2025 roku. Firmy, które działały przed 2025 rokiem przewidziano okres przejściowy, który zakończy się 31 grudnia 2026 roku. W tym czasie przedsiębiorcy będą musieli dostosować swoje kody PKD do nowej klasyfikacji.

Zmiany dotyczą m.in. działalności związanej z zakwaterowaniem i usługami gastronomicznymi. Sekcja ta obejmuje zapewnienie krótkotrwałego pobytu (krótszego niż rok), w tym z wyżywieniem przeznaczonym do bezpośredniej konsumpcji.

Działalność usługowa związana z wyżywieniem (dział 56) obejmuje działalność usługową związaną z zapewnianiem wyżywienia i napojów przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach (w tym restauracjach samoobsługowych i oferujących posiłki "na wynos"), działających stale lub okresowo, z lub bez miejsc do siedzenia. Nie jest tu istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, ale fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji.  

Zmiana zaszła m.in. w grupie 56.1 "Restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne", która została podzielona na dwie klasy: 56.11.Z "Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne" i 56.12.Z "Ruchome placówki gastronomiczne".

Restauracje (56.11.Z) to podklasa, która obejmuje głównie przygotowywanie i podawanie posiłków gościom (na przykład w restauracjach, restauracjach samoobsługowych i oferujących posiłki "na wynos"), z miejscami siedzącymi lub bez, w stałych lub tymczasowych lokalach. Podklasa ta obejmuje zatem działalność restauracji, kawiarni, restauracji typu fast food, barów mlecznych, barów szybkiej obsługi, lodziarni, pizzerii, miejsc z żywnością na wynos, a także restauracyjną prowadzoną w środkach transportu wykonywaną przez oddzielne podmioty niebędące dostawcami usług transportowych, restauracyjną prowadzoną w hotelach, wykonywaną przez oddzielne podmioty, które nie są związane z hotelem oraz restauracyjną oferującą posiłki "na wynos" w supermarketach, wykonywaną przez oddzielne podmioty, które nie są związane z supermarketem.

Z kolei podklasa ruchome placówki gastronomiczne (56.12.Z) obejmuje przygotowywanie i podawanie głównie żywności do bezpośredniej konsumpcji z ruchomych placówek gastronomicznych lub przenośnych stoisk na przykład pojazdów gastronomicznych typu food trucks, obwoźnych sprzedawców lodów, działalność związaną z przygotowywaniem żywności na straganach oraz wózki z żywnością.

Zmiany objęły ponadto działalność związaną z cateringiem i podawaniem napojów.

Jeśli podmiot wpisany do KRS nie dostosuje swoich kodów PKD w okresie przejściowym (do 31 grudnia 2026 roku), dane zostaną zaktualizowane automatycznie zgodnie z urzędowym schematem relacji między kodami PKD 2007 a PKD 2025.

Do końca 2026 roku klasyfikacja PKD 2007 i PKD 2025 będą stosowane w systemach administracyjnych równolegle.