Nowe przepisy dotyczące alkoholi

Nowe przepisy dotyczące alkoholi

Zmiany określają, jakie napoje alkoholowe mogą być określane mianem nalewki. Wkrótce znikną produkty, które nie spełniają tych wymogów. Dokładnie za miesiąc upływa okres przejściowy dla producentów na dostosowanie się do nowych regulacji.

W lutym weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które wprowadza zmiany w informowaniu konsumentów o napojach alkoholowych. Nowe standardy obejmują m.in. zasady umieszczania nazwy "nalewka" na etykietach alkoholi oraz wymóg podawania faktycznej zawartości alkoholu w trunkach serwowanych w barach i restauracjach.

19 sierpnia kończy się okres przejściowy, który dawał producentom czas na wdrożenie nowych zasad etykietowania. Produkty wprowadzone na rynek przed wejściem w życie rozporządzenia, które były oznaczone jako "nalewka" mimo niespełnienia nowych kryteriów, mogą pozostawać w sprzedaży do wyczerpania zapasów.

W unijnych przepisach dotyczących oznaczania napojów spirytusowych termin "nalewka" nie jest używany. Jest to określenie specyficzne dla Polski, kojarzone z określonym rodzajem alkoholu. Tradycyjne polskie nalewki powstają na bazie alkoholu etylowego z surowców rolniczych. Kluczowym procesem w ich produkcji jest maceracja roślin takich jak zioła, orzechy włoskie, pędy sosny, a także kwiaty (np. mniszek lekarski, czarny bez, lipa) lub owoce w alkoholu etylowym, co nadaje napojowi specyficzne walory smakowe i aromatyczne.

Aby chronić renomę terminu "nalewka", rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi określa warunki, jakie muszą być spełnione, aby napój spirytusowy mógł być nazwany "nalewką":

tradycyjne metody produkcji nalewki zabraniają dodawania barwników, aromatów, soków owocowych i ich koncentratów oraz produktów winiarskich,

przepisy definiują minimalny czas trwania procesu maceracji, biorąc pod uwagę specyfikę poszczególnych surowców,

określenie "nalewka" może być uzupełnione nazwą dominującego smaku, który wynika z użytego do maceracji surowca. Na przykład nalewka wiśniowa powstaje w wyniku użycia wiśni, które nadają trunkowi smak w trakcie odpowiedniej maceracji w alkoholu.

Jak podkreśla portal finanse.wp.pl, nowe przepisy wprowadzają również obowiązek podawania faktycznej zawartości alkoholu w napojach sprzedawanych w lokalach gastronomicznych, takich jak restauracje, puby i bary. Zasada ta dotyczy napojów, które zawierają powyżej 1,2 proc. alkoholu. Dzięki temu goście będą mogli podejmować bardziej świadome decyzje dotyczące spożywanego alkoholu. Warto dodać, że obowiązek ten nie dotyczy drinków i koktajli przygotowywanych bezpośrednio w lokalu.

Źródło: finanse.wp.pl