Ogólnopolski Turniej Kucharski

Ogólnopolski Turniej Kucharski

W dniach 12-13 marca 2024 roku odbył się finał VIII Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego, który zgromadził uczniów ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Uczestnicy mieli okazję wykorzystać wiedzę i umiejętności w praktyce. Tematem przewodnim była wieprzowina i wyroby wieprzowe. 

Turniej został zorganizowany przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu we współpracy z Ogólnopolskim Cechem Rzeźników-Kucharzy-Wędliniarzy oraz Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą w Poznaniu, pod patronatem Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu.

W konkursie wzięło udział 11 uczestników z 6 różnych szkół, reprezentujących 4 województwa. Rywalizacja przebiegała dwuetapowo. Pierwszy etap obejmował część teoretyczną, który składał się z ogólnego quizu oraz quizu tematycznego. Pytania dotyczyły zarówno wiedzy zawodowej, jak i specjalistycznej, dotyczącej mięsa zwierząt rzeźnych. Dodatkowo uczniowie mieli za zadanie rozpoznać różne rodzaje warzyw - surowych i marynowanych, a także past oraz sosów. Dostawcą tych produktów była hala Selgros w Poznaniu.

Drugi etap, część praktyczna, polegała na przygotowaniu dania głównego. Uczestnicy musieli wykorzystać mięso wieprzowe, takie jak karkówka, łopatka lub polędwica. Wszystkie dania zostały poddane ocenie przez siedmioosobowe jury, które uwzględniało szereg kryteriów, takich jak planowanie i organizacja pracy, dbałość o higienę i bezpieczeństwo na stanowisku, technika wykonania oraz jakość finalnej potrawy, podkreślając jednocześnie poprawność procesów technologicznych.

Zarówno produkty spożywcze, jak i nagrody w postaci zestawu profesjonalnych noży dla zwycięzcy i bonów towarowych dla laureatów zostały ufundowane przez Selgros. Uroczyste wręczanie nagród odbyło się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu.

I miejsce: Franciszek Wachowiak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu

II miejsce ex aequo: Eryk Rewers z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie oraz Jakub Sękowski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu

III miejsce: Bartosz Sokołowski z Zespołu Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu

Gratulujemy!