Opakowania a zrównoważona przyszłość gastronomii
Opakowania w gastronomii są równie ważne jak ich zawartość. Muszą być nie tylko estetyczne, ale przede wszystkim funkcjonalne. Klienci oczekują, że jedzenie dotrze do nich w nienaruszonym stanie z zachowaniem odpowiedniej temperatury i walorów smakowych. Jak to zapewnić, dbając o środowisko?
Szybko i wygodnie
Jak wynika z najnowszych badań, w 2023 roku wartość rynku cateringu dietetycznego w Polsce wyniosła ponad trzy miliardy złotych, notując wzrost o 19 proc. w porównaniu do 2022 roku. Eksperci szacują, że blisko 14 proc. Polaków regularnie korzysta z usług cateringu dietetycznego mimo rosnących cen. Zainteresowanie dietą pudełkową wynika w głównej mierze z chęci utrzymania zbilansowanej diety. Drugim powodem częstego sięgania po pudełka jest zdaniem ekspertów wygoda.
Nie sposób również nie dostrzec dynamicznego wzrostu rynku delivery, który, z roku na rok, cieszy się coraz większą popularnością wśród gości. Odwiedzenie ulubionej restauracji to przyjemność, na którą nie zawsze znajdziemy czas w codziennym pędzie. W przypadku zamówień z dowozem wystarczy pobrać aplikację, zalogować się, wybrać danie, na które mamy ochotę, dokonać opłaty, a następnie czekać, niecierpliwie wypatrując kuriera z zamówieniem. To szybkie i proste.
Z ekologią za pan brat
Rosnące zainteresowanie cateringiem dietetycznym oraz usługami gastronomicznymi z dostawą do domu w ostatnich latach znacząco wpłynęło na zróżnicowanie opakowań, z których korzystają lokale gastronomiczne. Należy jednak wziąć pod uwagę, że kształtowanie się nowych trendów i wymagań dotyczących pudełek determinują zarówno zmiany prawne, jak i zmiany zachodzące w stylu życia oraz wzrost świadomości ekologicznej konsumentów.
Ogromny wpływ na opakowania w gastronomii wywarła tzw. dyrektywa SUP, zgodnie z którą należy zmniejszyć stosowanie opakowań jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, w tym pojemniki na żywność i kubki na napoje. Jak podkreślają eksperci, dyrektywa SUP promuje rozwój alternatywnych rozwiązań i produktów przyjaznych dla środowiska. Propaguje przy tym podejścia wspomagające gospodarkę, które dają pierwszeństwo zrównoważonym i nietoksycznym produktom wielokrotnego użytku oraz systemom ponownego użycia. Nadrzędnym celem ustawy jest zatem nie tylko zapobieganie powstawaniu odpadów z produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, ale i ograniczenie ich negatywnego oddziaływania na planetę.
Na miarę czasów
Od 1 lipca 2024 roku restauracje w całej Unii Europejskiej są zobowiązane do zapewnienia gościom opakowań alternatywnych, umożliwiających wielokrotny użytek. Do tej pory najpopularniejsze były te wykonane z plastiku lub ze styropianu, jednak ze względu na dążenie do zrównoważonego rozwoju, obecnie najczęściej stosowanymi materiałami są papier, tektura, bambus, trzcina cukrowa, materiały biodegradowalne oraz tworzywa sztuczne wykorzystywane do produkcji plastikowych pojemników wielorazowych.
Dlaczego ekologia staje się coraz istotniejszym kryterium wyboru opakowań w branży gastronomicznej? To nie tylko wynik ustawy, ale i zmiany stylu życia gości, którzy zdają sobie sprawę z wpływu, jaki opakowania wywierają na środowisko, lecz jednocześnie nie chcą z nich rezygnować. Takie podejście skłania restauratorów do poszukiwania bardziej zrównoważonych rozwiązań.
CAŁY ARTYKUŁ <KLIKNIJ TUTAJ>