Oscary 2024: menu
W Hollywood trwają intensywne przygotowania do 96. ceremonii rozdania Oscarów, która odbędzie się w nocy z niedzieli na poniedziałek polskiego czasu. Czym w oscarowy wieczór zajadać się będzie Meryl Streep i Leonardo DiCaprio?
To nie tylko święto kina, ale i znakomita okazja do celebracji w towarzystwie wykwintnego jedzenia. Za menu ponownie odpowiada austriacko-amerykański restaurator i szef kuchni - Wolfgang Puck, który wraz z Elliottem Groverem, właścicielem i szefem kuchni londyńskiej restauracji Cut at 45 Park Lane, wyczaruje menu godne gwiazd.
Wśród specjałów oscarowej kuchni będzie m.in. znane z poprzednich lat klasyki - czekoladowe statuetki Oscara i cygara oraz koktajle o nazwach nawiązujących do świata filmu (np. "It's Showtime", "Playing the part" itp.). Wybór potraw jest duży: od wegetariańskiej pizzy, przez sushi, aż po caccio a peppe.
W karcie pojawi się także się ryba z frytkami w wersji mini z lekko panierowanym rodzimym homarem, potrójnie ugotowanymi frytkami i porcją sosu tatarskiego, bułka koktajlowa z krewetkami z kawiorem z bieługi, a na koniec Yorkshire pudding wypełniony wołowiną Wagyu, sosem chrzanowym i rukwią wodną, będący ukłonem w stronę klasycznej brytyjskiej pieczeni. Dania na jeden kęs zostaną podane w formie wytrawnych monoporcji.