Otwarcie magazynu Transgourmet Foodservice w Gliwicach
1 marca 2024 roku zostało otwarte nowe Centrum Logistyczne Transgourmet Foodservice w Gliwicach. Inwestycja to ponad 19 tys. m? powierzchni, 14 000 miejsc paletowych, 200 nowych miejsc pracy i łatwiejszy dostęp do pełnego asortymentu spożywczego i przemysłowego dla klientów gastronomicznych z południowej Polski. Części oficjalnej towarzyszyły Targi Rozwiązań dla Gastronomii.
Na uroczyste otwarcie zjechało liczne grono gości, w tym obecni i potencjalni klienci, a także partnerzy firmy, przedstawiciele lokalnych władz i instytucji oraz doradcy klienta i eksperci kulinarni. Na zgromadzonych gości, poza efektownymi pokazami live cooking czy programem artystycznym, czekały również stoiska dostawców, którzy prezentowali nowości produktowe oraz nowoczesne rozwiązania dla osób prowadzących biznes gastronomiczny.
W centralnym punkcie magazynu stanęło stoisko Transgourmet Foodservice, na którym czas upłynął nie tylko na rozmowach z doradcami klienta, ale i na degustacjach przygotowanych przez ekspertów z Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
- Uruchomienie drugiego magazynu Foodservice to nie tylko największa inwestycja w historii Transgourmet Polska, ale też milowy krok w realizowanej od lat strategii rozwoju marki Transgourmet. Nasz cel to pozycja lidera w dostawach do gastronomii w Polsce, poprzez zapewnienie klientom wysokiej jakości produktów, szerokiego asortymentu oraz najwyższego poziomu Service Level. Nasza firma zdecydowała się zainwestować w nowoczesny obiekt, który został zaprojektowany zgodnie z najwyższymi standardami i z najnowszymi wytycznymi branżowymi. Jesteśmy przekonani, że mamy wszystkie narzędzia by ten cel osiągnąć - mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska.
Otwarcie Centrum Logistyczno-Magazynowego Transgourmet Foodservice oznacza również powstanie nowych miejsc pracy. Firma planuje w początkowej fazie zatrudnić 70 osób, jednak docelowo zostanie utworzonych ponad 200 stanowisk. Nowy magazyn ma na celu utrzymanie doskonałego poziomu Service Level, który zależy od wielu czynników, a najważniejsze z nich to: nowoczesne rozwiązania technologiczne, własna i profesjonalna flota samochodów, ustandaryzowane procesy logistyczne, wdrożenie systemu SAP, a także przejrzysta i sprawna współpraca z partnerami biznesowymi.
- Otwarcie nowego magazynu Transgourmet umożliwi nam utrzymanie dotychczasowego wysokiego standardu świadczonych usług. Ten nowoczesny obiekt stanowi kolejny krok w kierunku doskonalenia naszych operacji logistycznych i jesteśmy pewni, że przyczyni się do dalszego podnoszenia jakości naszej obsługi klienta. Dziękujemy za Państwa zaufanie i mamy nadzieję, że nowy magazyn spełni oczekiwania naszych partnerów biznesowych - mówi Zenon Badyra, dyrektor sprzedaży Transgourmet Foodservice.
Magazyn Transgourmet Foodservice w Gliwicach będzie obsługiwał przede wszystkim aglomeracje śląską, krakowską i wrocławską, jednak zasięg jego działalności obejmie całą południową Polskę, w tym również regiony z całoroczną ofertą turystyczną: Tatry, Sudety czy Beskid Śląski. Ponadto nowy magazyn został wybudowany terenie dawnej Kopalni Węgla Kamiennego "Sośnica". Z tego względu motywem przewodnim oficjalnego otwarcia była śląska kultura, a firma zaprosiła na wydarzenie górników pracujących dawniej właśnie w tym miejscu.
- Chcemy pokazać nasze silne związki z tym regionem i na stałe zakorzenić się w świadomości mieszkańców śląska i śląskiego biznesu jako stabilny partner, na którym zawsze mogą polegać. Czujemy ogromny respekt do tego miejsca, do śląskiej tradycji, a także szacunek dla ludzi, którzy przez lata tu pracowali. Wyrazem tego jest fakt, że zabytkowy budynek cechowni nieistniejącej już kopalni został zachowany w nienaruszonym stanie, a nasza firma pokryła też część kosztów odbudowy historycznej kapliczki z rzeźbą św. Barbary, która znajduje się tuż obok niej - mówi Paweł Karczewski, dyrektor Magazynu Transgourmet w Gliwicach.