
Plakiety Przewodnika Michelin wręczone!
17 czerwca 2025 roku w przestrzeni Hali Targowej i Wrocławskiego Centrum Kongresowego, odbyło się wręczenie plakiet Przewodnika Michelin Polska 2025. W gronie laureatów 1 dwugwiazdkowa restauracja, 6 jednogwiazdkowych, 1 zielona gwiazdka, 21 lokali nagrodzonych Bib Gourmand oraz 80 rekomendacji Michelin Guide Poland 2025. Na liście również Wrocław!
Polska scena gastronomiczna z niecierpliwością wyczekiwała informacji, które restauracje zostaną wyróżnione przez słynny Czerwony Przewodnik. Zwieńczeniem tego wydarzenia była gala oraz uroczysta kolacja degustacyjna.
Dwie gwiazdki utrzymała krakowska Bottiglieria 1881, gdzie szefuje Przemysław Klima. Gwiazdkę utrzymały również poznańska Muga z Arturem Skotarczykiem na czele oraz warszawska Nuta, gdzie króluje Andrea Camastra.
W gastronomicznej biblii jak w ubiegłym roku nie zabrakło nagrodzonych jedną gwiazdką restauracji: Arco by Paco Perez w Gdańsku, restauracji Giewont w Kościelisku oraz warszawskiej restauracji Rozbrat 20.
Zieloną gwiazdkę utrzymała restauracja Eliksir w Gdańsku.
Kolejna gwiazdka rozbłysła w Warszawie za sprawą restauracji hub.praga, gdzie szefem kuchni jest Witek Iwański.
- Cieszę się, że Przewodnik Michelin w Polsce ponownie się rozszerzył, obejmując dynamiczny, a przy tym zachwycający pod względem architektury Wrocław. Nasi słynni anonimowi Inspektorzy znaleźli tu wiele restauracji godnych polecenia - w tym trzy, które zasłużyły na wyróżnienie Bib Gourmand - komentuje Gwendal Poullennec, Dyrektor Międzynarodowy Przewodników Michelin.
Menu degustacyjne na ten wieczór przygotowali szefowie kuchni czterech wrocławskich restauracji: Campo Modern Grill, Między Mostami, Tarasowa raz Wierzbowa 15. Goście mieli spróbować m.in. szparagów z żółtkiem i pistacjami z maślanką i kawiorem, polędwicy wołowej z białym szparagiem, młodym ziemniakiem, szczypiorkiem i ponzu ze smardzami, pstrąga z sałatką z kalarepy, selera i jabłka z sosem z białego wina i kawiorem, a także combra z jelenia ze słoniną, młodymi burakami, pędami świerku i konfiturą z derenia. Na deser podano krem z trawy żubrowej, czekoladowe dulce de leche burbon oraz parfait malinowe.
Charakterystyczne czerwone plakiety odebrało łącznie aż 108 restauracji z pięciu regionów Polski.
Gratulujemy!