Podróż po smakach Europy

Podróż po smakach Europy

Wakacyjne podróże po Europie są nie tylko okazją do odwiedzenia jej malowniczych zakątków, ale także do próbowanie wyjątkowych smaków. Niezależnie od kraju, lokalna kuchnia potrafi wprawić w kulinarny zachwyt. Jakie smaki oferuje kuchnia europejska?

Pizza neapolitańska - Włochy

Neapol - kolebka pizzy neapolitańskiej, która podbija kubki smakowe wielu osób bez względu na wiek czy upodobania kulinarne. Odwiedzając słoneczną Italię, warto spróbować tradycyjnej napoletany. Ten rodzaj pizzy zajął 4. miejsce w rankingu przeprowadzonym przez portal Taste Atlas 100 Best Dishes in the World. Co więcej, przepis na nią podlega ochronie i został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, wobec tego restauracje, które chcą ją serwować w oryginalnej wersji, muszą bezwzględnie trzymać się receptury.

Dakos - Grecja

Grecja to kolejny popularny kierunek wakacyjnych wojaży. Dakos, znane również jako ntakos lub koukouvagia jest przekąską, którą upodobali sobie zwłaszcza mieszkańcy Krety. Składa się z paximadi, czyli twardego chleba z jęczmienia lub pszenicy, zwilżonego oliwą z oliwek, startych pomidorów, sera feta, oregano oraz innych aromatycznych ziół i przypraw. Oryginalna receptura wymaga jednak użycia sera mizithra - białego lekko słonego sera o konsystencji twarożku. To doskonały pomysł na przekąskę lub posiłek w upalny dzień.

Cag kebab - Turcja

Kolejny kąsek na kulinarnej mapie Europy stanowi cag kebab, czyli kebab z jagnięciny. Podaje się go zazwyczaj w formie szaszłyków. Ten rodzaj kebabu cieszy się popularnością gości szczególnie we wschodniej części Turcji, jednak z pewnością nie będzie problemu z jego dostępnością także w Ankarze czy w Stambule.

Jak podają źródła, jego historia sięga wielu wieków wstecz. Lokale, które specjalizują się w tym rodzaju kuchni serwują przeważnie wyłącznie ten przysmak.

Carne de Porco a Alentejana - Portugalia

Jeśli wybierasz się w podróż do Portugalii, warto zatrzymać się w Alentejo (między Lizboną a Algarve), aby skosztować tamtejszego przysmaku - carne de porco a alentejana. To danie, w którym główną rolę odgrywają smażone ziemniaki podawane z pieczoną wieprzowiną oraz małżami. Całość przyprawia się oliwą, solą, pieprzem oraz kolendrą i serwuje z piklami warzywnymi. W ten sposób nieoczywista interpretacja kuchni portugalskiej kuchni pokazuje, że połączenie mięsa z owocami morza może być smaczne.

Ciorba radauteana - Rumunia

Podróżując szlakiem rumuńskich zamków, warto zrobić przystanek w lokalnej restauracji, aby spróbować ciorbę radeutanę. To zupa, którą Rumuni spożywają na wiele sposobów. Można spotkać wersję warzywną lub z wieprzowymi pulpecikami. Jednak równie popularny jest wariant rybny lub z flaczkami. Przeważnie podaje się ją z ryżem, makaronem lub lanymi kluskami. Dodatkiem może być zarówno kwaśna śmietaną, jak i świeżo wypieczony chleb, a także piklowana ostra papryka. Wszystkie wersje łączy kwaśny smak. W celu uzyskania intensywnej barwy, dodaje się surowe żółtka.

Raclette - Szwajcaria

Szwajcaria to kraj, który słynie z bogactwa odmian sera. Nie dziwi zatem fakt, że w tradycyjnej szwajcarskiej kuchni można spotkać wiele przepisów na ich wykorzystanie. Zainteresowanie wzbudza nie tylko fondue! Bardzo popularnym smakołykiem jest również ser raclette, który także wysoko uplasował się w zestawieniu Taste Atlas. Francuskie słowo "raclette" oznacza zdrapywanie. To właśnie metoda na jego podawanie - warstwy roztopionego sera są delikatnie zdrapywane i podawane z różnymi dodatkami. Najczęściej są to ziemniaki w mundurkach oraz korniszony.

Krémová česnečka - Czechy

Wycieczka do kraju naszych południowych sąsiadów może być inspiracją do odkrywania znanych smaków w nowym wydaniu. Wybierając się do tradycyjnej czeskiej restauracji, w menu znajdziesz zupę czosnkową. Znana jako česneková polévka lub česnečka, stanowi sycące danie obiadowe. Jako dodatki sprawdzą się: szynka, żółty ser i grzanki. Czesi spożywają ją nie tylko na co dzień, ale i od święta, celebrując wyjątkowe okazje. Zupa ma przede wszystkim właściwości rozgrzewające, dlatego nadaje się chłodniejsze dni.

Chinkali - Gruzja

Kuchnia gruzińska staje się coraz popularniejsza. Daniem, którym ją wyróżnia jest chinkali - nadziewane sakiewki z farszem i bulionem. Nadzienie może mieć różny smak w zależności od wykorzystanych składników, regionu lub kreatywności kucharza, jednak najczęściej można natknąć się na wersję na bazie mielonej baraniny, jagnięciny lub wieprzowiny przyprawianej ziołami. To danie, w którym poza smakiem liczy się również sposób jedzenia - pierożki je się rękami i popija aromatycznym rosołem.