Pora na spaghetti!
To już dziś - w 2024 roku na 4 stycznia przypada Dzień Spaghetti. Niektórzy z tej okazji udają się do kolebki tego włoskiego dania, aby spróbować go w tradycyjnych odsłonach.
Jedną z najbardziej znanych, tradycyjnych potraw z wykorzystaniem makaronu spaghetti jest, rzecz jasna, spaghetti bolognese. To, na pozór proste, danie znalazło wielbicieli na całym świecie. Warto podkreślić, że przypadło do gustu nie tylko dorosłym, ale i tym najmłodszym gościom lokali gastronomicznych. Z tego powodu figuruje w menu dziecięcym wielu restauracji. Choćby z tej przyczyny to strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o włoską klasykę.
Warto pamiętać, że choć można je przyrządzić w wersji mięsnej, na przykład z klopsikami, to równie dużą popularnością cieszy się także, nieco lżejsza, wersja bezmięsna, w której dominuje oliwa z oliwek, świeże pomidory, bazylia i różne inne świeże składniki. Oczywiście, wprowadzając do menu wersję spaghetii wege, warto zaopatrzyć lokal w roślinne odpowiedniki mięsa, w tym wegańskie klopsiki.
Jednak spaghetti znajduje zastosowanie również w innych daniach. Jedną z popularnych obecnie potraw włoskich jest spaghetti vongole, czyli makaron z owocami morza. To prawdziwy klasyk kuchni neapolitańskiej. Warto zaproponować gościom wersję białą, a zatem w podstawowym wydaniu z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku, pietruszki czy białego wina.
Jednak spaghetti nie byłoby tak popularne, gdyby nie możliwość korzystania z przeróżnych składników, aby stworzyć przepyszne, aromatyczne dania. Dlatego, komponując menu, nie ograniczaj się, jeśli chodzi o składniki, a goście z pewnością docenią Twoje wysiłki.