Powtarzalność i konsekwencja sukcesem Twojej kawiarni
Każdy, codziennie, idąc przez miasto, mija kawiarnię bądź miejsce, w którym serwowana jest kawa. Niemal na każdym kroku można kupić już nie tylko małą czarną. Z roku na rok liczba punktów oferujących ten napój sukcesywnie rośnie. Branża rozwija się dynamicznie, a wzrost powstałej dzięki temu konkurencji prowadzi tylko w jednym kierunku - ku poprawie jakości.
To właśnie jakość jest najważniejszym czynnikiem, który powinien przyświecać każdemu, kto prowadzi biznes, w którym kawa zajmuje ważne miejsce. Trzeba jednak pamiętać, że na początku nie warto silić się na najwyższą możliwą do osiągnięcia jakość, jeśli nie jesteśmy w stanie zagwarantować jej powtarzalności. Bariści różnią się od siebie m.in. poziomem zdobytego doświadczenia. Ci bardziej zaawansowani będą w stanie przygotować kawę na wyższym poziomie niż ci, którzy dopiero rozpoczynają swoją karierę baristy. Nic w tym oczywiście złego, każdy wszak potrzebuje czasu i odpowiednich szkoleń, by zwiększać zakres swojej wiedzy i idących za tym kompetencji.
Co zatem należy robić, by pozostać konkurencyjnym, nie mogąc w tym samym czasie zagwarantować pracowników posiadających najwyższe kwalifikacje? Co spowoduje, że kawa, którą będziemy serwować naszym gościom, będzie zawsze smaczna i zrobiona zgodnie ze sztuką?
Musimy określić możliwy do osiągnięcia poziom jakości i wprowadzić go do wszystkich zmian oraz wszystkich kaw. Powtarzalność jest ważniejsza od jakości. Dopiero po wprowadzeniu i utrzymaniu powtarzalności będziemy mogli myśleć nad poprawą jakości. Powtarzalność serwowanej kawy stanowi podstawę dobrej kawiarni, definiując jej reputację i zwiększając tym samym lojalność jej gości.
Szkolenia baristów to podstawa, jednak warto zwrócić uwagę na wyposażenie kawiarni, które dodatkowo pomoże nam w ujednoliceniu oferowanych naparów. Najważniejszym z takich sprzętów jest ekspres, który dzięki swojej technologii będzie zawsze oferował te same parametry. Doskonałym przykładem mogą być ekspresy La Marzocco Linea PB AV oraz La Marzocco Linea Classic AV, które wyposażone m.in. w dwa bojlery (jeden do parzenia kawy i drugi do spieniania mleka) oraz saturowane grupy, odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu niezmiennego smaku napoju. Dzięki temu sprzętowi, każdy barista bez względu na doświadczenie, ma kontrolę nad stabilną temperaturą wody, tak bardzo kluczową podczas ekstrakcji.
Dołożywszy do ekspresu La Marzocco młynki Mahlkönig gwarantujące równomierne i powtarzalne mielenie czy automatyczne tampery Puqpress otrzymamy zestaw urządzeń, które nie tylko usprawnią proces przygotowania kawy, lecz dzięki automatyzacji zapewnią także bardziej stałe warunki przygotowania każdej kolejnej filiżanki. Warto również wspomnieć o tym, że automatyzacja jest sposobem na odciążenie samego baristy, a kiedy maszyny ułatwiają czynności, które wcześniej wymagały większego zaangażowania, barista może lepiej skupić się na obsłudze gości. Większa uwaga i zaangażowanie potęguje zadowolenie klientów oraz wzmacnia ich zaufanie do jakości oferowanych produktów.
Tekst powstał przy współpracy z Coffeedesk
Fot. La Marzocco