Poznaliśmy laureatów AIG PRIX 2024

Poznaliśmy laureatów AIG PRIX 2024

W czwartek, 10 października 2024 roku w warszawskim hotelu H15 Boutique odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród Akademii Gastronomicznej w Polsce. Wiemy, kto otrzymał tytuł Szefa Przyszłości.

Nagrodę Prix au Chef de L?Avenir otrzymał Jacek Koprowski z restauracji Osteria Fino w Gdańsku. Najlepszym cukiernikiem  z nagrodą Prix au Chef Pâtissier został Grzegorz Walicki z Cafe Bristol w Hotelu Bristol w Warszawie. Nagroda Prix Multimedia została przyznana Polskiej Organizacji Turystycznej na czele z prezesem Rafałem Szmytke. Z kolei Prix de la Littérature Gastronomique otrzymała publikacja "Uczta na Wawelu" autorstwa Bartka Kieżuna. Najlepszym Sommelierem wyróżnionym nagrodą Prix au Sommelier ogłoszono Łukasza Głowackiego z restauracji Muga w Poznaniu.

Ceremonia wręczenia nagród Akademii Gastronomicznej w Polsce została zwieńczona uroczystą kolacją. Dania przygotowali szefowie kuchni: Jacek Koprowski z gdańskiej restauracji Osteria Fino oraz Mateusz Solecki z restauracji hotelu H15 Boutique w Warszawie. Za dobór win odpowiadał Łukasz Głowacki z poznańskiej restauracji Muga.

Goście mieli okazję spróbować jesiotra z dodatkiem chrzanu i czerwonej kapusty, tatara z jelenia z cząbrem i gryką, dania na bazie kiszonej kapusty z boczkiem i jajkiem przepiórczym, perliczki z prawdziwkami z dodatkiem natki pietruszki oraz praliny z orzechów laskowych z sorbetem z czeremchy na deser.

Gratulujemy!