Przepis na sezonowe smaki
Lato to pora obfita w świeże warzywa i owoce. Jak skorzystać z ich dobrodziejstw, wprowadzając je do codziennych posiłków? Kuchnia sezonowa to nie tylko urozmaicenie diety, ale również gwarancja kulinarnej przyjemności.
Przygotowywanie dań z wykorzystaniem najświeższych, dostępnych w danym miesiącu produktów to trend, który od kilku lat bije rekordy popularności zarówno w gronie szefów kuchni, jak i gości, dla których gotują.
To, co jemy, ma znaczący wpływ przede wszystkim na nasze samopoczucie. Potrawy bogate w witaminy i minerały to podstawa zrównoważonej diety. Wykorzystanie dojrzałych, świeżych warzyw to także gwarancja najlepszej jakości - charakteryzują się one dużą ilością składników odżywczych. Sezonowość wpływa także na food cost - im bliżej sezonu, tym tańsze produkty.
Latem dostępność sezonowych warzyw i owoców jest największa, dlatego szefowie kuchni mogą wykazać się, pokazując różnorodność na talerzu. To możliwe zwłaszcza w sierpniu, gdy nie brakuje kolorowych, obfitujących w wartości odżywcze produktów. Soczyste, pełne smaku pomidory sprawdzą się do sałatek i sosów, natomiast cukinia to jeden z wszechstronnych składników, który można zarówno dusić, jak i używać do zup. Sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla. Do sałatek czy na grilla pasują także kukurydza oraz bakłażan. Z kolei świeża marchew oraz fasolka szparagowa mogą świetnie uzupełnić dania główne.
Podsumowując, stawiając na sezonową kuchnię można przygotować różnorodne dania przyciągające wzrok, a także zaspokoić podniebienia gości o różnych preferencjach żywieniowych. Począwszy od sezonowych warzyw, po owoce - sezonowość to trend, który się opłaca!