Restauracja Focaccia zaprasza na smakowitą jesień

Restauracja Focaccia zaprasza na smakowitą jesień

Restauracja Focaccia w Hotelu Bellotto zainaugurowała nowe sezonowe menu, które jest inspirowane pięknem i bogactwem jesieni. Odbyła się kolacja, podczas której goście mieli okazję delektować się daniami stworzonymi przez szefa kuchni Norberta Szymula.

Wprowadzając gości w magię sezonu, wieczór rozpoczął się wykładem prof. dr hab. Bożeny Muszyńskiej, specjalistki w dziedzinie mykologii. Pani profesor podzieliła się swoją pasją do grzybów jadalnych, podkreślając ich niezwykłe wartości odżywcze oraz potencjalne zastosowania w medycynie. W obliczu nadchodzącej zimy, grzyby stają się smaczną alternatywą w naszej diecie. Jak zauważyła, grzyby, bogate w białko, witaminy i minerały, mogą stać się nieocenionym składnikiem zdrowego jadłospisu.

Po wystąpieniu goście mogli zasmakować w sezonowych potrawach, które oddają istotę jesieni. Na przystawkę serwowano pieczoną gruszką szafranową z musem z kasztana i stracciatellą, a po niej krem grzybowy z pieczonym ziemniakiem francuskim oraz espumą truflową, która doskonale podkreśla aromaty grzybów zbieranych w polskich lasach. Entuzjaści makaronów delektowali się gnocchi dyniowymi w sosie borowikowym z ricottą i jarmużem oraz klasycznymi casarecce z borowikami w delikatnym sosie śmietanowym. Kolację zwieńczyło padanie konfitowanego uda z kaczki z puree z czerwonej kapusty i sosem z brusznicy. Szef kuchni zaplanował również bezmięsne danie główne, a była to lasagne z borowikami.

Nowe menu dostępne jest dla gości od 26 września 2024 roku.