Rewolucyjny projekt UE

Rewolucyjny projekt UE

Nowy projekt UE wprowadza minimalnie przetworzone produkty roślinne do Europy. Sustain-a-bite rozpoczyna działalność.

Celem projekt Sustain-a-bite jest zrewolucjonizowanie diety roślinnej dzięki odżywczym, minimalnie przetworzonym produktom, które wspierają zrównoważony rozwój.

W ciągu najbliższych trzech i pół roku konsorcjum Sustain-a-bite będzie prowadzić prace nad rozwojem nowych produktów roślinnych, jednocześnie zwiększając ich dostępność i ograniczając wpływ na środowisko diety, którą konsumują Europejczycy. Dzięki wsparciu unijnego programu Horyzont Europa, konsorcjum składające się z 19 partnerów z 13 krajów wspólnie opracuje produkty spożywcze, które zaspokajają oczekiwania smakowe konsumentów oraz będą mieć korzystny profil zdrowotny
i środowiskowy. Koordynatorem projektu jest VTT Technical Research Centre of Finland (Fińskie Centrum Badań Technologicznych).

- Naszą misją jest dostarczanie rozwiązań technologicznych zapewniających zdrowsze, bardziej dostępne i atrakcyjne opcje żywności roślinnej, które wpisują się w europejskie tradycje kulinarne i promują zrównoważony rozwój - powiedziała Nesli Sözer, koordynator projektu Sustain-a-bite i badacz w randze profesora w VTT.

Celem projektu Sustain-a-bite jest opracowanie minimalnie przetworzonych produktów spożywczych z wykorzystaniem pełnych ziaren (jęczmienia, bobu i ciecierzycy) oraz produktów ubocznych z przemysłu spożywczego, takich jak wytłoczyny z jabłek, marchwi i pomidorów.

Podejście Sustain-a-bite do projektowania żywności bazuje na tworzeniu produktów bogatych w białko, błonnik, witaminy i niezbędne składniki odżywcze.

Konsorcjum Sustain-a-bite wykorzystuje naturalne procesy do opracowania konceptów współ-(bio)przetwarzania. Projekt stawia sobie za cel produkcję wysoko odżywczych składników, które mają różnorodne zastosowania i zmniejszają konieczność użycia dodatków do żywności, zgodnie z trendem "czystej etykiety".

Procesy opracowane przez Sustain-a-bite będą mogły być zaadaptowane zarówno przez małe lokalne firmy, jak i większe przedsiębiorstwa, co ułatwi ich wdrożenie i powszechne zastosowanie.