Roboty a gastronomia
Czy roboty mogą zapewnić najwyższy poziom satysfakcji gościa restauracji? Profesjonalnego kelnera nie zastąpią nigdy, jednak mogą przyspieszyć jego pracę, odciążyć i zapewnić rozrywkę. Lokalną atrakcją stały się robot-kelnerzy w restauracji na 32p. Olivii Star w Gdańsku.
Tematami, które coraz częściej wybrzmiewają podczas branżowych spotkań czy konferencji jest zarówno temat sztucznej inteligencji, jak i powszechna robotyzacja. Z jednej strony roboty oferują szereg możliwości zastosowania ich w gastronomii, optymalizując procesy i odciążając pracowników. Z drugiej strony skłaniają do refleksji na temat przyszłości naszej branży. Jedno jest pewne - korzystanie z robotów to początek transformacji sektora HoReCa.
Przekonali się o tym kelnerzy z gdańskiej Olivii Star. Menedżerowie restauracji na 32 piętrze najwyższego budynku w Polsce północnej twierdzą, że znaleźli na to przepis. Zatrudniając roboty, odciążyli obsługę, a dodatkowo zapewnili gościom atrakcje. Pod koniec ubiegłego roku na 32. piętrze Olivia Star do zespołu dołączyły dwa roboty - Olivia i Oliver. Zdaniem zarządu decyzja o ich zakupie była podyktowana chęcią odciążenia kelnerów z ciężkiej pracy fizycznej i wielokrotnego podchodzenia z zamówieniami do stolików, zwłaszcza w przypadku rezerwacji grupowych. Wszystko po to, by mogli w większym stopniu skupić się na rozmowie z gośćmi i jak najlepszym serwisie.
Roboty zostały zaangażowane do wykonywania prostych czynności, które pozwalają znacząco odciążyć kadrę kelnerską w sytuacji, gdy ma do zaserwowania na stoły gości kilka dań równocześnie. Piętrowe przestrzenie transportowe pozwalają na dostawę do stolików nawet do kilkunastu dań i napojów jednocześnie. Ich możliwości pozwalają na natychmiastową dostawę nawet 40 kg zamówionych dań do stolików gości. Takie rozwiązanie jest wciąż rzadko spotykaną ciekawostką, a pozwala nie tylko odciążyć personel, ale także zapewnić gościom nie lada atrakcję. Roboty wywołują żywe, bardzo pozytywne reakcje, goście robią sobie z nimi zdjęcia, którymi dzielą się w mediach społecznościowych.
Mimo że roboty w lokalach gastronomicznych stają się coraz powszechniejsze, nic nie wskazuje na to, aby miały całkowicie zastąpić pracowników. Gastronomia to branża, która bardzo szybko rozwija się, reagując na trendy. Czy robotyzacja okaże się tylko przelotną tendencją?