Ryby, owoce morza i kawior, czyli luksusowe menu
Gwarancja jakości oraz smaku. To główne oczekiwania, jakie restauratorzy stawiają przed dostawcami ryb i owoców morza. Tylko właściwie przechowywane, a następnie odpowiednio przyrządzone mogą zachwycać gości przez cały rok. Niech przygotowane z nich dania będą wizytówką lokalu, jak wizytówką jego prestiżu może stać się kawior.
W przeddzień wakacji, pod kątem tematu świeżości i popularności konkretnych produktów, należy szczególnie pochylić się nad wątkiem ryb oraz owoców morza. Już za chwilę, już za moment, tętnić życiem będą smażalnie ryb, a menu restauracji poszerzone zostanie o kolejne pozycje z rybami w roli głównej. Bałtyk i Mazury opanują turyści, którzy, po godzinach spędzonych na plaży czy rejsach żaglówką, trafią do Waszych lokali w poszukiwaniu smacznych dań.
Ryby na pokład
Rybne dania to fundament letniego menu nie tylko smażalni, ale i restauracji. Świadomość na temat jedzenia wśród gości rośnie z roku na rok. Wielu z nich na rybach opiera swoją dietę, inni, równoważąc ją, decydują się na nie co najmniej raz w tygodniu. Mimo że spora część społeczeństwa eliminuje mięso z diety, to pamiętajmy o grupie osób, która w swoim menu uwzględnia ryby i owoce morza. Taką odmianę wegetarianizmu nazywamy peskatarianizmem. Można zakładać, że goście na co dzień niespożywający mięsa innego niż rybne, oczekują, że dania, w których główną rolę odgrywa ryba, będą najwyżej jakości. Doświadczony szef kuchni przygotuje ją w różnych formach. Menu nie musi ograniczać się jedynie do smażonego filetu. Najsmaczniejsze będą, oczywiście, świeże ryby, ale nie każdy restaurator, z powodów finansowych, może sobie na nie pozwolić, dlatego często wybiera mrożone.
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<