SIGEP WORLD 2025 - podsumowanie
1300 wystawców z 33 krajów, odwiedzający ze 160 krajów, 138 000 metrów kwadratowych powierzchni wystawienniczej. W dniach 18-22 stycznia 2025 roku w Rimini Expo Centre odbyły się targi SIGEP World - The World Expo for Foodservice Excellence.
"Wyzwanie międzynarodowości zostało osiągnięte" - tak Corrado Peraboni, CEO Italian Exhibition Group, skomentował edycję SIGEP World, która właśnie dobiegła końca we włoskim Rimini.
46. edycja wydarzenia była spotkaniem dedykowanym reprezentantom branży Gelato, Pastry, Chocolate, Coffee, Bakery. Podczas tegorocznej odsłony wydarzenia na targach zagościła również pizza. Jak podkreślają organizatorzy, SIGEP World potwierdziło swoją pozycję jako punktu odniesienia dla branży gastronomicznej, oferując coraz bardziej nowatorskie i technologiczne wyzwania.
Pięciodniową imprezę charakteryzował bogaty program wydarzeń, obejmujący cztery międzynarodowe konkursy (Gelato Europe Cup, Gelato Festival World Masters, Bread in the City, World Pizza Champion Games).
Na stoiskach wystawców odbyło się ponad 5500 spotkań biznesowych z 545 kupcami z 79 krajów spoza Europy i 3300 europejskimi kupcami. Ponadto odbyło się aż 40 międzynarodowych wydarzeń z udziałem ponad 60 prelegentów z zagranicy.
Charakterystyczną cechą tej edycji była obecność Arabii Saudyjskiej dzięki nowej inicjatywie "Guest Country". Delegacja składała się z przedstawicieli Ministerstwa Środowiska i Rolnictwa, Komisji Sztuki Kulinarnej, a także importerów, sieci restauracji i hoteli, otwierając tym samym nowe perspektywy dla globalnej branży gastronomicznej.
Jednym z punktów programu było SIGEP Vision, czyli globalne obserwatorium branży gastronomicznej. Podczas wydarzenia zaprezentowano przegląd trendów pojawiających się w restauracjach. Podkreślono rosnące znaczenie zrównoważonego rozwoju i ekologii - 44 proc. konsumentów stwierdziło, że są bardziej lojalni wobec lokali, które inwestują w zrównoważony rozwój, oraz innowacje, biorąc pod uwagę, że 66 proc. konsumentów w Europie coraz częściej szuka restauracji, które oferują wyjątkowe doświadczenia. Zwrócono także uwagę, że wydatki w sektorze gastronomicznym na poziomie europejskim (Włochy, Francja, Niemcy, Hiszpania i Wielka Brytania) powróciły powyżej poziomów sprzed pandemii COVID-19, wzrastając z 309 mld euro w 2019 roku do 336 mld euro( wzrost o 9 proc.).
Jednym z kluczowych aspektów targów SIGEP World był rozwój sektora kawy i czekolady dzięki Sustainability District - nowemu obszarowi poświęconemu promowaniu zrównoważonych praktyk w łańcuchach dostaw kawy i kakao z trzema pionowymi projektami: Micro Roaster Village, gdzie mikropalarnie prezentowały swoje unikalne mieszanki, ujawniając odwiedzającym najnowsze trendy. Obszar łańcucha kawowego obejmował również w pełni automatyczne ekspresy do kawy, które reprezentują przyszłość sektora w imię zrównoważonego rozwoju. Natomiast jednym z projektów dotyczącym czekolady był Bean To Bar, który zachęcał, aby zanurzyć się w świecie technologii i osobiście doświadczyć wszystkich etapów rzemieślniczego przetwarzania czekolady.
Ważnym punktem wydarzenia była także pizza. Podkreślono każdy aspekt tego symbolu włoskiej tradycji, począwszy od rozwiązań w zakresie sprzętu, technologii i innowacyjnych formatów, poprzez składniki, takie jak mąka, przetwory pomidorowe, oleje oraz produkty mleczne. Zainteresowanie wzbudziły również słodkie pizze: od smażonego ciasta z czekoladą, po najnowsze kreacje, w których szefowie pizzerii eksperymentują z ciastami i składnikami, tworząc prawdziwie innowacyjne desery.
Ostatniego dnia Sigep 3300 uczniów z 60 szkół hotelarskich i gastronomicznych oraz instytutów zawodowych wzięło udział w wycieczce edukacyjnej, która łączyła szkolenie praktyczne i interakcję z firmami. Inicjatywa ta jest częścią projektu Sigep Academy, który obejmuje Sigep Giovani i Sigep dla szkół.
Frekwencja podczas 46. edycji targów wzrosła o 14 proc., z czego o 26 proc wzrosła liczba gości z zagranicy, będąc najwyższą liczbą wizyt w historii. Liczba odwiedzających z Polski wzrosła o 21 proc.
Kolejna edycja Sigep World 2026 odbędzie się w dniach 23-27 stycznia w Rimini Expo Centre.