SIGEP WORLD 2026: rośnie autorytet branży gastronomicznej

SIGEP WORLD 2026: rośnie autorytet branży gastronomicznej

Wydarzenie Italian Exhibition Group odbędzie się we Włoszech w przestrzeni Rimini Expo Centre w dniach 16-20 stycznia 2026 roku. Organizatorzy targów prezentują przegląd najnowszych pomysłów i innowacji, które zostaną wdrożone podczas nadchodzącej edycji wydarzenia.

SIGEP World to miejsce spotkań tych, którzy prowadzą interesy, przewidują trendy i budują przyszłość gastronomii - podkreślają organizatorzy. W 2025 roku targi gościły 1300 wystawiających się marek z 33 krajów w 30 halach, witając profesjonalnych operatorów z aż 160 krajów.

W 2026 roku strategia internacjonalizacji zostanie jeszcze bardziej wzmocniona z naciskiem na zaangażowanie dużych globalnych sieci i potencjalnych nabywców. Edycja 2026 ma celu przyciągnięcie największych decydentów w branży. Rozpocznie się ona w Madrycie, gdzie 6 listopada w Ambasadzie Włoch odbędzie się roadshow SIGEP World skierowany do hiszpańskiej społeczności biznesowej z branży gastronomicznej.

W związku z rosnącym zainteresowaniem wprowadzono dodatkowe bezpośrednie połączenia lotnicze do Rimini między Monachium a Hiszpanią. Indie, kraj będący gościem specjalnym edycji 2026, będą odgrywać wiodącą rolę: wykwalifikowana delegacja kupców, mediów i przedstawicieli instytucji weźmie udział w wydarzeniu, przyczyniając się do rozwoju strategicznych relacji z całym łańcuchem wystawców.

Lody - strategiczny kapitał globalnej gastronomii

Włoskie gelato będzie bohaterem strategicznego projektu: Gelato Meets Chains. Przed targami wybrani kupcy wezmą udział w webinarach i spotkaniach cyfrowych, aby dowiedzieć się o możliwościach, jakie lody zapewniają w nowoczesnej gastronomii. Strategiczny przewodnik zilustruje ekonomiczne, operacyjne i wizerunkowe zalety włączenia lodów do menu. Na targach znajdzie się również miejsce na spotkania biznesowe z szybkimi randkami i spotkaniami jeden na jeden. Wszystko to wspierane przez kampanię cyfrową ?What is Gelato??, której celem jest połączenie włoskiego łańcucha dostaw lodów rzemieślniczych z głównymi międzynarodowymi grupami w sieciach restauracyjnych, hotelowych i detalicznych.

Pizza: od nowinek do kamienia węgielnego

Po debiucie pizzy na SIGEP World 2025, sektor ten powróci na centralną scenę podczas edycji 2026, prezentując Pizza (R)evolution - projekt ujawniający nowe połączenia między składnikami, technologiami i formatami konsumpcji.

Gościnność i bary nowej generacji

Najbardziej ekscytujące nowe aspekty podczas edycji 2026 będą obejmować szczególny nacisk na świat wysokiej klasy hotelarstwa i barów przyszłości. Luxury Hotel Food Experience - nowy projekt, który zaprezentuje najlepsze zastawy stołowe, to doświadczenie zaprojektowane w celu stworzenia bezpośredniego dialogu z nabywcami i wiodącymi międzynarodowymi sieciami hotelowymi.

Towarzyszyć mu będzie Innovation Bar - obszar, który poruszy temat globalnej ewolucji kawiarni, w tym kawy speciality, sztuczną inteligencję, rozwiązania robotyczne i nowe języki smaku.

Autorytet branży gastronomicznej i rzemieślnictwa

Treści o dużym wpływie, strategiczna wizja i połączenia: z SIGEP Vision, nagrodą ?Lorenzo Cagnoni? Innovation Award, międzynarodowym obszarem specjalnie dla start-upów i rozmowami z kluczowymi graczami na globalnej scenie.

Powrót międzynarodowej rywalizacji

Sigep World 2026 ponownie zorganizuje dwa wydarzenia, które przyciągają uwagę międzynarodowej społeczności biznesowej: Gelato World Cup - konkurs, w którym rywalizują ze sobą mistrzowie lodów na świecie; oraz Juniores Pastry World Cup - konkurs w którym rywalizują młode talenty cukiernicze.