
Skład jury 8. edycji Czas na rybę!
Znamy już jury ósmej edycji Konkursu Czas na rybę! Konkurs odbędzie się w dniach 3-5 października 2025 roku. Zgłoszenia są przyjmowane do 12 września br.
Profesjonaliści będą oceniani przez jury w składzie:
- Marcin Bielec
- Jean Bos
- Krzysztof Gawlik
- Wojciech Harapkiewicz
- Wolgang P. Menge
- Iwona Niemczewska
- Marcin Przybysz
- Kurt Schellerobert Sowa
- Paweł Stawicki
- Krzysztof Szulborski
- Jarosław Uściński
Skład jury dla uczniów szkół gastronomicznych wygląda następująco:
- Krzysztof Klimaszewski
- Alan Ławrynowicz
- Krzysztof Malinowski
- Marek Namysłowski
- Marcin Soból
- Jarek Uściński
- Jarek Walczyk
- Krzysztof Wierzba
Jury podczas Konkursu będzie podzielone na dwie grupy. Pierwsza z nich obejmie jury degustacyjne - smak potrawy, techniki kulinarnych oraz prezentacja potrawy. Natomiast w drugiej znajdzie się jury techniczne - profesjonalna praktyka kucharska, wykorzystania surowców, prawidłowe wykorzystanie technik kulinarnych.
Aby wziąć udział w konkursie, należy przesłać:
- opis procesu technologicznego,
- recepturę potrawy,
- 3 zdjęcia gotowego dania
- Potrawa konkursowa musi być daniem głównym, którego głównym składnikiem jest karp.
Jeśli w przepisie uczestnicy planują użycie tłuszczów, zostaną one zapewnione przez partnera konkursu - podkreślają organizatorzy konkursu.
W piątek, 3 października 2025 roku, do kulinarnych zmagań staną uczniowie szkół gastronomicznych, a w sobotę, 4 października, pałeczkę przejmą szefowie kuchni z całej Polski.
W kategorii profesjonalistów do zdobycia jest nagroda główna o wartości 10 000 zł, a dodatkowo laureaci zostaną zaproszeni przez firmę UNOX na wizytę w sercu włoskiej technologii - zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech.
Z kolei uczniowie szkół gastronomicznych powalczą o nagrody o łącznej wartości do 2 500 zł oraz tygodniowy staż w Restauracji Piwna47 w Gdańsku.
Organizatorzy zapraszają na Zamek w Niemodlinie przez cały weekend - równolegle, w sobotę i niedzielę, odbywać się będzie Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego - wydarzenie plenerowe, pełne smaków, rękodzieła i atrakcji dla całych rodzin.
Na niedzielę zaplanowano także kulinarne forum dyskusyjne z pokazami mistrzów kuchni, zatytułowane ?Smaczna przemiana karpia?. W programie m.in. pokazy kulinarne Robert Sowa & Wojtek Harapkiewicz, Kurt Scheller & Jarek Uściński, Marcin Przybysz.
Informacje o konkursie można znaleźć:
-
na stronie: https://czasnarybe.opolskieryby.pl/