Słodki biznes i żywienie zbiorowe

Słodki biznes i żywienie zbiorowe

Już 8 października 2024 roku w Warszawie odbędzie się Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów. To doroczne święto gastronomii od lat przyciąga tysiące przedstawicieli branży. W tym roku zakres tematyczny poszerzono o zagadnienie dla właścicieli kawiarni oraz cukiernio-kawiarni.

Jak podkreślają organizatorzy, nie zabraknie wystąpień, które zainteresują zarówno osoby stawiające pierwsze kroki w biznesie, jak i tych, którzy działają w nim od lat. Prelekcję pod tytułem "Słodki biznes. Jak otwierać i prowadzić kawiarnio-cukiernię?" poprowadzi Janusz Profus. Opierając się na wieloletnim doświadczeniu, mistrz cukiernictwa podzieli się spostrzeżeniami i podpowie, jakich błędów unikać. Z kolei o motywację uczestników do działania zadba Jacek Walkiewicz.

W trakcie Kongresu będzie można poznać także historię stu dwudziestometrowej kuchni, która w przeciągu półtora roku od powstania rozwinęła się z kuchni szpitalnej do prężnie działającego cateringu, który dziennie wydaje blisko 3500 posiłków z podziałem na diety dostosowane do zaleceń lekarskich, generując przychód dla szpitala. Uczestnicy dowiedzą się, co można zrobić, aby podnieść jakość świadczonych usług w klinicznym żywieniu zbiorowym. Poruszony zostanie też temat zmian, które powinny zajść na poziomie przepisów dotyczących żywienia szpitalnego oraz stałej kontroli jakości posiłków serwowanych przez polskie i zagraniczne firmy świadczące takie usługi na terenie naszego kraju.

Paneliści poruszą również temat prowadzenia cateringu dietetycznego. Spróbują odpowiedzieć na pytanie, jakie czynniki wpływają na rozwój firmy w tym sektorze i zaznaczą istotne aspekty, którymi należy się zająć, aby uniknąć błędów i osiągnąć sukces. Eksperci wskażą również, w jaki sposób jakość kupowanych produktów wpływa na biznes i wyniki finansowe restauracji.

Uczestnicy wydarzenia będą mogli zapoznać się z szerokim gronem dostawców oferujących produkty spożywcze, napoje, wyposażenie i maszyny dla sektora HoReCa. Organizatorzy zapewniają, że spacer po Strefie Dostawców pozwoli nie tylko poznać trendy, ale i zainspirować się, by wyprzedzić konkurencję.

Kuchnia włoska, zarządzanie punktem gastronomicznym ze szczególnym naciskiem na przywództwo oraz rola produktu w sukcesie restauracji to kolejne tematy przewodnie tegorocznej edycji Kongresu.

Udział w Kongresie jest bezpłatny dla szefów kuchni, restauratorów i kucharzy. Obowiązuje rejestracja. Osoby spoza branży nie mogą uczestniczyć w wydarzeniu.

Wszystkie informacje oraz panel rejestracyjny można znaleźć na stronie www.kongresszefowkuchni.pl.