Smacznie jak u babci
Wszyscy wiemy, że kuchnia naszych babć jest wyjątkowa. Ta myśl przyświecała restauratorowi z Nowego Jorku w trakcie otwierania restauracji, w której zatrudnione są wyłącznie babcie.
Lokal został otwarty ponad dekadę temu, ale ostatnio przeżywa renesans popularności. Restauracja Enoteca Maria, która z początku zatrudniała jedynie Włoszki, jednak zaczęto zatrudniać również kobiety z innych krajów. Gotują one oryginalne potrawy, na wzór tych, które przygotowywały we własnych domach.
Obecnie restauracja zatrudnia blisko 30 kobiet z całego świata. Babcia z Meksyku, Egiptu czy Sri Lanki - to tylko niektóre miejsca, skąd pochodzą zatrudnione kobiety. W tym gronie znalazła się nawet babcia z Suwałk!
Każdego wieczora gotuje tam jedna włoska babcia i jedna "międzynarodowa". Do restauracji mieszczącej się na Staten Island przyjeżdżają goście z całego świata. Przepisy włoskich babć zostały także zebrane w książce Scaravella o tytule "Nonna's House".
Fot: Enoteca Maria