Trophée Mille Poland - wydłużenie terminu nadsyłania zgłoszeń
22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach odbędą się polskie eliminacje międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Poland 2024. Komitet Organizacyjny konkursu zdecydował o przedłużeniu nadsyłania zgłoszeń do 30 września.
Do konkursu mogą zgłaszać się zespoły wytypowane przez szkołę o profilu gastronomicznym. Każdy z zespołów powinien składać się z dwóch kandydatów: uczennicy i ucznia, którzy kształcą się w obszarze kuchnia i/lub cukiernia/piekarnia oraz nauczyciela, który wystąpi w roli trenera.
Uczestnicy w dniu Finału międzynarodowego tj. marzec 2025 roku nie mogą mieć ukończonych 25 lat.
Organizatorzy proszą wszystkie zainteresowane szkoły gastronomiczne o wysłanie maila na adres smarten@smarten.pl - z odpowiedzią na pytanie - Dlaczego chcecie wziąć udział w drugiej edycji konkursu Trophée Mille Poland 2024. W odpowiedzi organizator prześle regulamin i formularz zgłoszeniowy, które po wypełnieniu i podpisaniu trzeba odesłać do 20 września.
Na podstawie zgłoszeń Krajowy Komitet Organizacyjny Trophée Mille Poland 2024 wytypuje maksymalnie sześć zespołów, które zaprezentują się przed profesjonalistami i publicznością już jesienią tego roku. W jury zasiądą polscy szefowie kuchni i cukierni pod przewodnictwem Karola Okrasy, Kurta Schellera i Aleksandry Sowy-Trzebińskiej.
Jak podkreślają organizatorzy, celem konkursu jest zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej do pogłębiania wiedzy na temat nowoczesnych technik rozwoju zawodowego, zmotywowanie do doskonalenia umiejętności poprzez otwartość i aktywne uczestnictwo w życiu środowiska gastronomicznego, a także przekazywanie wiedzy i doświadczenia przez najlepszych kucharzy i cukierników młodszemu pokoleniu.
Szkoła, która zwycięży podczas polskich eliminacji w Krakowie wystąpi na międzynarodowej arenie wśród zespołów z całego świata podczas głównego finału w Reims we Francji na wiosnę 2025.