Twaróg w roli głównej
Nadchodzi Wielkanoc, czas, w którym polskie stoły uginają się od tradycyjnych potraw, a wśród nich króluje twaróg - bogate źródło białka i innych składników odżywczych, takich jak wapń, potas, fosfor, magnez, witaminy A i B12, istotnych dla zdrowia zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Zawartość białka w twarogu, w zależności od zawartości tłuszczu, wynosi około 10-18 g na 100 g produktu. Ma to kluczowe znaczenie w procesie budowania masy mięśniowej i regeneracji tkanek. Ponadto twaróg dostarcza istotnych minerałów i witamin, które wzmacniają kości, serce, funkcjonowanie mięśni i nerwów, zdolność widzenia oraz system odpornościowy. Jest źródłem korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą obniżać poziom cholesterolu i poprawiają pracę serca.
Obecnie sernik to ciasto przygotowywane z wielu różnych rodzajów sera. Począwszy od ricotty, po inne, wychodzące poza schemat odmiany. Co więcej, w ofercie kawiarni nie brakuje niestandardowych serników w wersji "bez", czyli bezalktozowych, wegańskich bez dodatku tradycyjnych jaj, czy bez dodatku cukru. Jednak to właśnie z twarogu przygotowuje się tradycyjny sernik, nieodzowny element świątecznego menu w wielu polskich domach. Oznacza to, że zadbanie o najwyższej jakości twaróg pozwoli z sukcesem upiec zarówno niezawodny sernik, stworzyć jego wersję na zimno, jak i przygotować tradycyjną paschę.