
Vininova Wine & Spirits Festival 2025
W dniach 22-23 maja 2025 roku odbędzie się kolejna edycja Vininova Wine & Spirits Festival. W tym roku wydarzenie zgromadzi ponad 60 producentów z całego świata - wśród nich zarówno cenione winiarnie i destylarnie, jak i rodzinne projekty stawiające na jakość i rzemiosło.
Jak podkreślają organizatorzy, festiwal jest przestrzenią dialogu i inspiracji dla profesjonalistów - sommelierów, właścicieli restauracji, hotelarzy, menedżerów gastronomii ? oraz dla pasjonatów, którzy odkrywają świat smaków lub są doświadczonymi kolekcjonerami.
Hasło przewodnie tegorocznej edycji to: Podróż przez świat wina. Vininova, importer i dystrybutor win oraz mocnych alkoholi z ponad 22 krajów, zaprasza do odkrywania kultury, smaków i historii zamkniętych w butelkach.
- Dla nas jako grupy to projekt strategiczny. Budujemy kulturę jakości i edukacji - to inwestycja w relacje, lojalność i rozwój rynku. To również wyjątkowy moment, by porozmawiać bezpośrednio z producentami o ich pracy - zaznacza Joanna Grzemska, CEO Grupy MJG.
Terminy i lokalizacje
- Gdańsk - 22 maja 2025, Stary Maneż, ul. Słowackiego 23
- Poznań - 23 maja 2025, Hotel Andersia, pl. Andersa 3
Program:
- wejście dla profesjonalistów od godziny 12:00 do 20:00
- wejście dla klientów indywidualnych od godziny 16:00 do 20:00
- dedykowane profesjonalistom masterclassy prowadzone przez producentów od godziny 12:00
- prezentacja ponad 60 producentów,
- degustację ponad 700 etykiet od win naturalnych i biodynamicznych, poprzez rzemieślnicze alkohole mocne, aż po klasyczne apelacje czy produktu NoLo
- Vininova Wine& Spirits Festival coś więcej niż portfolio tasting. Chcemy, by nasi goście mogli poznać ludzi stojących za winem - ich filozofię, podejście do terroir i technikę pracy - mówi Tomasz Zubek, Commercial Director.
Masterclassy - esencja wiedzy i spotkania z twórcami
Podczas masterclass uczestnicy mają okazję poznać nie tylko smak wina, ale i opowieść o jego pochodzeniu. Każde spotkanie to interaktywna degustacja połączona z prezentacją producenta, który dzieli się swoją filozofią, metodami pracy i historią regionu.
Program masterclass:
Gdańsk - 22 maja
- Schloss Gobelsburg (Austria) - jedna z najstarszych winnic w Austrii związana z klasztorem cystersów, znana z eleganckich Grüner Veltlinerów i Rieslingów.
- Microbio Wines (Hiszpania) - biodynamiczne wina Ismaela Gonzalo tworzone bez chemii, spontanicznie fermentujące, z winorośli nawet 270-letnich.
- Elvio Cogno (Włochy) - klasyka Piemontu z cru Ravera prowadzona przez Nadię Cogno i Valtera Fissore. Wina ekologiczne, cenione przez krytyków.
- Kyrö (Finladnia) - mocny alkohol zrodzony z saunowej inspiracji.
Poznań - 23 maja
- Pierre Frick (Francja) - ikona biodynamiki z Alzacji, wina bez siarki i cukru, w pełni naturalne.
- Julien Guillot (Francja) - charyzmatyczny producent z Burgundii, precyzyjne i ekspresyjne wina naturalne z Clos des Vignes du Maynes.
- Arpepe (Włochy) - mistrzowie nebbiolo z Valtelliny, wina dojrzewające w dużych beczkach, z naciskiem na czas i terroir.
- Vik (Chile) - projekt premium łączący precyzję i badania geologiczne z siłą natury - nowoczesna wizja chilijskiego wina.
Wystawcy i kategorie
- Zainteresowanie producentów jest ogromne. Ich obecność pokazuje, że Polska staje się dojrzałym, strategicznie ważnym rynkiem na światowej mapie wina - podkreśla Bartosz Kośmider, Purchasing Director.
Wina, które zostaną zaprezentowane podczas festiwalu:
Argentyna - Altar de Uco
Australia i Nowa Zelandia - Henschke, Murdoch Hill, Ochota Barrels, Seifried
Austria - Schloss Gobelsburg
Chile - VIK
Francja - Achille / Pépin, Champagne Blin, Champagne Lanson, Chapoutier, Château de la Vieille Chapelle, Louis Latour, Pierre Frick, Sébastien Riffault, Vignes du Maynes
Gruzja - GWS, Mukhrani
Hiszpania - Arzuaga, Descregut, Marqués de Riscal, Microbio, Portal del Priorat, Sommos
Litwa - Acala
Niemcy - Dr. Loosen, Weingut am Stein
Polska - Meduzyna, Winnica Gostchorze, Winnica Jakubów, Winnica Majątek DrzewceWinnica Opera, Winnica Saint Vincent
Portugalia - Casa Santos Lima, Niepoort, ODE, Reynolds, Sogevinus
Słowenia - Magula
Spirits - Calvados, Compagnia Caraibi, Kyrö, Marussia
Urugwaj - Pisano, Vi?a Progreso
Węgry - Hetszolo, Kristinus, Péter Vida
Włochy - Allegrini, Andrea Pilar, Argiolas, ArPePe, Boscarelli, Bulgarini, Cavit, Elvio Cogno, Croci, Cusumano, Dario Prinčič, Fenocchio, I Vigneri,Masciarelli, Montelliana, Nosio / Mezzacorona, Occhipinti, Poggio al Tesoro, San Marzano, Suavia, Terlan, Trinchero, Vigneti del Vulture, Volpaia
Rejestracja i bilety
Dla profesjonalistów z branży gastronomicznej i handlowej. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny, jednak wymagana jest wcześniejsza rejestracja.
Szczegóły i zapisy na stronie festiwalu: https://festiwal.vininova.pl
Dla klientów indywidualnych dostępne są dwa rodzaje biletów:
- bilet standardowy (wstęp od godziny 16:00) - umożliwia udział w części degustacyjnej wydarzenia.
- bilet Masterclass (wstęp od godziny 12:00) - pozwala na wcześniejsze wejście oraz udział w jednej wybranej masterclass.