W trosce o zrównoważony styl życia
Podejście do życia w stylu zero waste staje się coraz bardziej istotne. Pomaga przede wszystkim zmniejszyć ilość odpadów i opakowań, chroniąc jednocześnie środowisko. Jego zastosowanie jest ważne także w kuchni, przy przygotowywaniu posiłków.
Zapobieganie marnowaniu żywności jest ważnym tematem, który powinien znaleźć się miedzy innymi w programach edukacyjnych dla młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej. Warto, aby młodzież uczyła się komponowania zbilansowanych posiłków i odkrywała wartość płynącą z ich wspólnego spożywania. Ważnym elementem takich programów powinna być kuchnia zero waste i kształtowanie młodego ?świadomego konsumenta?, który zna różnicę między ?datą przydatności do spożycia?, a ?datą minimalnej trwałości?, wie jak właściwie przechowywać produkty i racjonalnie planować zakupy na swoje potrzeby i zapasy do magazynu w przypadku pracy w gastronomii. Uczenie młodych ludzi właściwych postaw konsumenckich jest niezwykle ważne, gdyż okazuje się, że aż kilkadziesiąt całej marnowanej w Polsce żywności pochodzi z domowych śmietników.
Cenną kompetencją dla młodzieży może być również umiejętność gotowania z resztek dostępnych w lodówce lub w magazynie. Pomaga ono dbać o zalecaną różnorodność w diecie i uruchamia ukryte pokłady kreatywności drzemiące w każdym z nas.
Odpady, w tym marnowanie jedzenia, to bez wątpienia problem cywilizacyjny, który wymaga zdecydowanych działań. Z pomocą przychodzi zasada 5R. Oto kilka przykładów, które pomogą stosować te idee każdego dnia:
REFUSE - ODMAWIAJ - podczas zakupów odmawiaj pakowania produktów w plastikowe reklamówki (miej własną torbę wielorazowego użytku);
REDUCE - OGRANICZAJ - jeśli czegoś nie potrzebujesz, to tego nie kupuj; dużym ułatwieniem jest też przygotowywanie listy potrzebnych produktów przed pójściem na zakupy;
REUSE - UŻYJ PONOWNIE - promujemy zasadę powtórnego użycia danego produktu lub jego opakowania, ale także naprawę, przeróbkę, znalezienie nowego zastosowania, a w ostateczności sprzedaż lub nieodpłatne oddanie;
RECYCLE - SEGREGUJ (umożliwiaj recykling) - jeśli nie możemy dać swojej rzeczy drugiego życia, zadbajmy o to, żeby trafiła do recyklingu; kluczem jest tu właściwa segregacja odpadów;
ROT - KOMPOSTUJ - nie wszyscy mają możliwość, by odpady bio przekształcać w kompost i wykorzystywać jako cenny nawóz na przykład w przydomowym ogródku; każdy z nas może za to oddzielnie segregować odpady bio i umieszczać je w odpowiednim kontenerze.
Każdy może stosować zasady 5R po swojemu. Warto zacząć stopniowo i w takim zakresie, jaki nam odpowiada.