
Warsztaty Akademii Mistrzów Smaku z gwiazdkowym szefem
Podczas trzynastego spotkania Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere uczniowie mieli okazję wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez Christophera Haatufta - szefa kuchni i właściciela wyróżnionej gwiazdką Michelin restauracji Lysverket w Bergen.
Była to pierwsza wizyta Christophera Haatufta w Polsce zorganizowana specjalnie na zaproszenie Akademii. Uczestnicy mieli nie tylko okazję usłyszeć inspirującą historię jego drogi zawodowej, ale także poznać fundamenty filozofii ?neo-fjordic cuisine? - podejścia opartego na świeżości, lokalnych składnikach i autentyczności smaków regionu.
- To dla nas ogromna radość i zaszczyt, że Christopher Haatuft - szef kuchni z gwiazdką Michelin - przyjął nasze zaproszenie i odwiedził Akademię. Od samego początku istnienia projektu naszym celem było wspieranie młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz tworzenie przestrzeni, w której mogą uczyć się od najlepszych kucharzy z całego świata. To spotkanie idealnie oddaje tę ideę i wierzę, że dla naszych uczniów będzie ogromną inspiracją na dalszej drodze zawodowej - mówi Elżbieta Nitsze, prezeska Belvedere Gourmet Group
i pomysłodawczyni Akademii Mistrzów Smaku.
Restauracja Lysverket jest prowadzona przez Haatufta od 2013 roku, a w 2022 roku została nagrodzona gwiazdką Michelin. Menu to nowoczesna opowieść o norweskim wybrzeżu, w której surowce z fiordów, mórz i lokalnych gospodarstw odgrywają pierwszoplanową rolę.
W części praktycznej warsztatów uczniowie pracowali z owocami morza i rybami: łososiem, małżami, krewetkami oraz okoniem morskim. Pod okiem szefa Haatufta przygotowywali m.in.: sashimi z łososia z leche de tigre, małże duszone w białym winie z aioli, grillowane krewetki z intensywnym bisque oraz pieczonego okonia z białymi szparagami i sosem beurre blanc.
Uczniowie samodzielnie przygotowywali również klasyczne sosy, takie jak bisque, aioli i beurre blanc, ucząc się pracy z produktami delikatnymi i wymagającymi precyzji. To było spotkanie, które nie tylko rozwijało technikę, ale też kształtowało kulinarne wyczucie
i zrozumienie dla produktu - kluczowe w pracy każdego profesjonalnego kucharza.
- To było bardzo inspirujące spotkanie. Pracowało mi się z uczniami z ogromną przyjemnością - są ciekawi, zaangażowani i posiadają imponującą wiedzę jak na swój etap kariery. Wierzę, że z takim podejściem i wsparciem, jakie daje im Akademia, są na dobrej drodze, by osiągnąć prawdziwy sukces w gastronomii. To moja pierwsza wizyta w Polsce i muszę przyznać, że była niezwykle pozytywnym doświadczeniem - zarówno pod względem atmosfery, jak i poziomu uczestników. Mam nadzieję, że jeszcze spotkam się z niektórymi z nich na ich kulinarnej ścieżce - być może nawet w najlepszych restauracjach świata. Zdecydowanie będę śledził ich rozwój! - powiedział Christopher Haatuft.
To spotkanie pokazało, jak wielką wartość ma bezpośredni kontakt uczniów z wybitnymi postaciami światowej gastronomii.